onsdag den 29. juli 2015

Havens Hortensia

Overskriften lyder af så meget, så jeg håber ikke at der er nogen der bliver skuffet. Jeg har ikke mange hortensiabuske, men dem jeg har, og det er tre stk, er jeg utrolig glade for. Have hortensia, som de ofte bliver kaldt, tror jeg at jeg haft i næsten 20 år. Mine har altid været i de blålige nuancer.

Den anden slags jeg har en busk af, er den som jeg kalder syren hortensia. Den købte jeg i 2004. Den har vokset sig stor, så den næsten ligner et lille træ

I år er der utrolig mange blomster på, både på have hortensia og på syren hortensia. Syren hortensia blomstrer ikke endnu, men jeg tænker at nogle dage med sol og varme vil gøre utrolig meget.

Så nu kommer der en masse hortensia billeder af de flotte skønheder.
Jeg har to steder i et bed hvor der står to grupper af have hortensia. Og sådan som jeg husker det er der 2 planter i hver gruppe.

De næste billeder der kommer er fra den anden gruppe have hortensia.
De står ca. 2 meter fra hinanden de to grupper. Og farverne er helt anderledes blåend ved den første gruppe.
Den andens hortensia jeg nævnte er syren hortensia, som jeg også synes er utrolig flot. Den veksler i dens farver utrolig meget hen over sen sommeren og ind i efteråret, Lige fra grøn, creme, hvid, grønlig og rødlig. Det er simpelthen en fryd for øjet.

Som det kan anes går der ikke lang så blomstrene den fuld flor.Så et lille spørgsmål som jeg håber nogen kan hjælpe mig.
Jeg har de her ulækre bæster i min have.
Den ene ved jeg med sikkerhed at det er en dræber snegl. Men den anden med horn er vel ikke en af dræberne. Det er vel "bare" en ganske almindelig rød snegl med følehorn. Eller hvad mener I ? Håber at I kan hjælpe mig. Indtil nu slår jeg kun dem uden følehorn ihjel.
søndag den 26. juli 2015

Blomster kommode

Det har regnet, det har regnet rigtig meget i denne weekend.  Regnen startede fredag aften efter at dagen havde vist sig fra sin gode side. Sol, god temperatur og ikke så megen blæst. Sådan har det været de sidste dage, hvilket var godt, for så kunne min kære bondemand få presset halmknippe, som vi bruger til køerne har noget blødt at ligge på. Vi har jo 60 mælkekøer, som skal ligge godt. Så i torsdags blev der presset 4700 halmknippe, og de fleste er kommet op på halmloftet. Det sker manuelt, så min kære bondemand har haft travlt. Han har heldigvis ikke været alene om det.
Men når der kommer regn, så falder der en vis ro over stedet. Høsten holder pause for nogle dage.

Når det regner kan jeg ikke lave så meget i haven, og så må jeg finde på andet at lave.
I fredags da jeg havde fået fri fra arbejde var jeg på besøg ved en af vores lokale genbrugsbutikker. Jeg kiggede efter et lille bord, men fandt intet. Istedet for faldt jeg nærmest over en lille kommode. Køn var den ikke og farverne var nok ikke lige dem jeg ville vælge. Men det var jo også lige meget, for jeg havde udtænkt en lidt anden anvendelsesmulighed for den, end den sikkert var vant til.

Kommoden er ikke så stor, har tre fine skuffer, som er i god stand. Og den øverste plade er også ganske god. Så efter at det havde regnet hele natten imellem fredag og lørdag, og det forsat regnede lørdag morgen, gik jeg igang med kommoden.


Jack checkede kommoden godt og grundig igennem, det kunne jo være at den duftede af noget, som en lille hund som Jack kunne synes godt om. Han kan godt finde på at lette en tår op af sådan noget, men heldigvis var der ikke noget.

Vi fandt slibemaskinen frem og fik det løse maling af.


Da det var gjort fandt vi den ønskede maling frem. Det er dejlig at have mulighed for at man kan stå i garagen og gøre sådan noget, som vi er igang med. Vi har desværre ikke noget værksted, så jeg står ofte her i garagen og finder på mange mærkelige og sjove ting.


Så er vi klar til at male.


Det tager jo ikke så lang tid at male sådan en lille kommode, så nu drejer det bare om at have tålmodighed, og den har jeg ikke altid, slet ikke når jeg ikke kan gå ud i haven og lave noget. Elsker nemlig at være derude. Men jeg fik lavet et indslag omkring en regnvejrs tur i haven.

I dag var den så tør, den lille kommode, og jeg synes selv at den er blevet fin. Så jeg tog på planteskole, hvilket er jo et herligt sted at være, for at finde noget der kunne plantes i den

Jeg fik købt lidt af hvert, og da jeg kom hjem blev kommoden forvandlet til det jeg havde planlagt.


Og sådan kom den til at se ud. Den står ved det stakit som er ved have indgangen.


Jeg har plantet skuffen med Lavendel og Kløver.


Det lille jernvindue stammer fra min svogers gård. Jeg har fået det af min svigerfar og svigermor. Jeg synes at det er et lille sødt vindue, specielt med det mønster, som kom frem da jeg gjorde det rent.

Så lidt har jeg da fået lavet i den her våde weekend. Det var ikke lige jeg havde planlagt, men det må jo så blive lavet de næste dage.

lørdag den 25. juli 2015

Regnvejrstur i Kirstens have

Det har regnet de sidste mange timer. Det føles i hvert fald sådan. Og vi har haft et tordenvejr, som Jack overhovedet ikke bryder sig om. Så skal han ligge meget tæt på mig, ja nærmest oven på mig. Jeg havde en masse planer for dagen... men nej jeg nåede ikke særlig mange af dem. De fleste indebar ikke så meget vand ovenfra.

Jeg har meget svært ved at bare sidde uden at være i gang med noget. Jeg har haft mine overvejelser om at finde symaskinen frem, bage, strikke sokker og en masse andet. Men intet blev til noget. På et tidspunkt sidst på eftermiddagen var der endelig pause i regnvejret, og så benyttede jeg muligheden for at tage gummistøvler og jakke på, bare for at komme ud. Ud at tage billeder af den våde have, som jeg kan kalde den i dag, for vi har fået en del vand hernede i det sønderjyske.

Billederne er både fra haven, gårdspladsen og ved garagen. Det man kan sige om en dag som i dag, er at det grønne er utrolig flot og de fleste planterne, der er taget billeder af, nyder den gode regn, der er kommet det sidste døgns tid.


Hestehov elsker regn.


Det gør Kaprifolie også. Der er knækket nogle grene pga blæsten. Men den skal nok komme efter det.

Græsplænen ved garagen.


Kort efter indgang til haven med blik mod haven.
Under hængepilen med blikket rettet mod vores hus.


Billedet er taget oppe fra terrassen som ligger ved huset.


Nede i midthaven.


Står i læ under efeuen i pergolaen. Det var nemlig begyndt at regne igen.
Når jeg står der og drejer mig 180 grader kan jeg på det tidspunkt jeg var ude se det her.


De står og kigger. Ellers overvejer de om de skal gå ind igen. Men det skal de ikke, de skal nemlig ud på marken og æde den gode fede græs og kløver. De har nemlig været inde at blive malket.


På vej tilbage i haven, stadig under pergolaen. Er kik op mod huset.


Et lille hyggehjørne, hvor Hr. og Fru. And har slået sig ned.


Oppe fra terrassen.Mine hortensia, som jeg holder utrolig meget af. Lige nu ligger de ned, men de skal nok rejse sig.


Et kig over den nyklippet hæk, hvor jeg kan se genboens heste og marker i lange baner.


Nu er det ikke længere sjovt, selv med gummistøvler og jakke. Og Jack. Han er våd og ligner noget der er løgn. Så nu går vi ind.
Håber at vejret bare arter sig nogenlunde i morgen. En hel weekend med regn, det vil være forfærdeligt.
God weekend.

onsdag den 22. juli 2015

Gult en sen mild aftenstime

I går skrev jeg et indlæg om nogle af mine få gule blomster, der blomstrer lige nu, og jeg synes lige at I skal have et enkelt billed mere med.

Jeg var egentlig ved at gøre klar til at gå i seng, da jeg så at det ene plante, som jeg skrev om i går, bare stod så flot i have belysningen, som er rundt omkring i haven. Så ud med nattøj og tage et billed, som jeg synes I skal have som afslutning på det gule emne.Jeg synes at det ser rigtig hyggelig ud.

Fortsat god aften

tirsdag den 21. juli 2015

Gul

Mange haveejer har et lidt mærkeligt forhold til farven gul. Jeg har i hvert fald et mærkeligt forhold til den farve. Og jeg må da også indrømme at jeg har svært ved at placerer blomster som er gule. De kommer ofte til at stå sammen eller et sted hvor der kun står den slags blomst.
Men hvorfor er det egentlig sådan. Vi synes ofte at en rapsmark, som står i blomst, er utrolig flot. Regnfang, som står i grøften, synes vi ofte også er utrolig flot. Og mange af os synes også at forårets påskeliljer er flotte. Og ikke mindst solsikker, bliver vi glade af at kigge på. Sådan har jeg det og jeg kender mange der har det på den samme måde. Og når Erantis titter frem af den kolde jord bliver vi helt euforiske, da det så ikke er langt tid til at det bliver forår.
Men når jeg kigger i min have på dette her tidspunkt, så er der ikke meget gult at finde. Og dog... helt sandt det ikke. Lige nu blomstrer der to stauder. To vidt forskellige. Men kønne er de hver især.

Den ene står i et højbed midten af haven. Som jeg tidligere har skrevet så har meget svært ved at huske alle mine planters navne.
Den dufter utrolig sød, og jeg kan se at insekterne specielt de store brumbasser, godt kan lide dem. Der var dog inden da jeg tog billedet. Jeg er utrolig glad for den, da den står rank i højbedet, og lader sig ikke kue af vinden, selv når den kommer fra vest.
De gule blomster er som propeller på et gammelt fly

Den anden plante er brugt som bunddække i en af mine whiskytønder hvor jeg har et opstammet træ stående. Jeg tror at de har været der de sidste 12 år og de kommer villigt hvert år.

Planten synes jeg er sød med den mørke løv og enkle gule blomster.

Nogen gange kan man slet ikke se det grønne løv for gule blomster, og den hænger ud over tøndens kant som et vandfald.

Hvordan har du det med gult og gule blomster? Gemmer du dem eller undgår du dem ligefrem? Du må gerne fortælle hvordan du har det med den farve.

Fortsat god aften.


lørdag den 18. juli 2015

Baghaven i Kirstens have - rundt om driverhuset II

I det foregående indlæg fortalte jeg lidt om havens opståen og planlægning af denne - eller manglende planlægning. Jeg kom også ind på et ønske som i gik i opfyldelse, nemlig mit driverhus.
Men i baghaven er der ikke kun vores driverhus, men der er også mange andre ting.

I dette indlæg vil jeg vise vores baghave og de ting som er der. Oprindelig var baghaven tænkt som området hvor der bare skulle være græsplæne og træer. Baghaven ligger bag ved midterhækken, som jeg kalder den.
I nogle år var der også kun en plæne og nogle træer. Men for den del år siden var jeg så heldig at få fat i et brugt lille lysthus, som blev stillet op dernede. Foran og rundt om det lille lysthus blev der lagt fliser og stilt et par krukker med nogle sommer blomster. Jeg har desværre ikke noget billed fra det lille hus, men jeg kan fortælle, at der er blevet holdt mange sommerfester dernede. Ungerne har haft slæbt madrasser derned og sovet om natten. Men som med mange andre ting så forfaldt huset. Og efterhånden trængte det til en kærlig hånd. Imellemtiden havde jeg bare fået en så dårlig ryg, at jeg ikke kunne komme over det, så det stod bare der og så mere trist ud, som tiden gik.
Vi havde talt om at det skulle væk, fordi det gik mig på at jeg ikke kunne holde det, og da en mand fra omegnen en dag kom og sagde at han gerne ville have det imod at han fjerne det, sagde vi ja. Så han hentede det en dag. Han har så taget sig kærligt af det, og jeg ved at han har sat det ved en sø, som ligger inde i en plantage. Bedre det end det stod hos os og ikke blev brugt.

I nogle år stod området så bare ubenyttet hen og baghaven så egentlig noget trist ud. Jeg var på det tidspunkt begyndt at tage en anden uddannelse, så jeg havde ikke så megen tid til at tænke i nyt omkring baghaven. Jeg koncentrerede mig om den øverste og midtdel af haven, men det er en anden historie, som kommer på et andet tidspunkt.

Da jeg var færdig med at tage den uddannelse som jeg var startet på i 2008 kunne jeg langsomt begynde at tænke lidt mere i have og specielt i baghaven.
Det var så småt begyndt at blive populært med orangerier. Og langsomt begyndt at jeg få ideen omkring et drivhus, som kunne fungere som et driverhus, altså en erstatning for lysthuset, hvor vi har haft mange gode timer. Driverhuset er bare mere vedligeholdelse venligt, end et træhus.
Men der skal jo engang imellem en længere forhandling til for at få noget gennemført. Dette tog sådan ca. 2 år før min kære mand var mør, vil nogen sige, jeg vil nok kalde overbevidst om den fortrinlig ide, jeg havde.

Driverhuset skulle stå det sted hvor lysthuset stod, og så blev det sat der. Det var sidste sommer i 2014.
Jeg kunne allerede begynde at se nogle andre muligheder omkring driverhuset, så sidste vinter blev brugt på at lave højbede til at etablerer en lille køkkenhave. Kartofler blev i marts lagt til spirring, og de efterfølgende måneder blev der sået frø, købt Dahliaknolde, så vindueskarme inde i stuen var fyldt med potter, små fade og andre ting der kunne gro noget i.

Foråret blev altså brugt til at gøre at de ideer jeg havde, til en realitet og jeg synes at det tog godt nok lang tid før det var muligt at starte på bedene i baghaven. Under vinterens storm var der bare også sket det, at flere af driverhusets glas var sprunget i 1000 stykker, så de skulle fjernes. Der blev plantet en bøgehæk på østsiden af driverhuset for at tage noget af suset som vi siger hernede.
Og så i midten af april kunne min mand og jeg begynde at bære højbedene ned i baghaven. Oprindeligt havde jeg lavet to, men jeg havde nok ikke lige tænkt mig om, så jeg måtte lige lave en mere af slagsen.
De blev fyldt med vores egen jord plus noget naturgødning fra køerne. Efterhånden blev de plantet til og sået til med følgende:
Rabarber - 4 stk.
Løg blev sat.
Rødbeder blev sået.
Fresia løg, som jeg fik af svigermor, blev lagt imellem rødbederne.
Purløg.
Hovedsalat, i murerbaljer
Spidskål, i spande med net over.
Petersile.
Kartofler,
Tagetes
Morgenfruer
og ikke mindst forskellige Dahlia knolde.

Jeg havde egentlig også sået Frøkenhat, men ikke en af dem er blevet til noget. Øv de er ellers så flotte.

Så har jeg afprøvet lidt, og jeg må indrømme at det nok ikke gik som jeg havde troet. Om det er den skarbe vind eller andet ved jeg ikke, men det ser ikke ud som det lykkes med min jordbærhimmel.

Men de fleste ting er kommet godt igang og vi høster lidt i de forskellige bede og spande.

Nu har jeg vist skrevet nok, så jeg tror at det er ved at være tid til at vise nogle billeder dernede fra.


De tre højbede på stribe, hvor den længst væk, er den med jordbærhimlen. Der er skiftende sol og skygge i løbet af dagen.


Lidt tættere på, hvor I kan se Tagetes, Morgenfruer og Dahliaknolde i højbedet tæt på. Det efterfølgende højbed er der kartofler og 2 stk. rabarberplanter.

Midterhøjbedet og højbedet med himmel på. I spandene er der plantet Jordbær af en sort der hedder Polka. I hver spand er der plantet 2 planter og der hænger 10 spande. Ideen var at jordbærene skulle hænge ud og kanten. Så ville de være lettere at plukke og ville heller ikke blive ædt af snegle. Men vinden har bevirket, at planterne bliver kastet frem og tilbage, så bærene blev plettet og dermed bliver kedelige.
Så jeg tænker at de bliver taget ned og planterne bliver plantet om i firkantet murerbaljer. Det har jeg prøvet før og det fungerer rigtig godt.


Himmelhøjbedet fra en anden vinkel.


Den lille terrasse foran driverhuset.


Venstre side af den terrasse, jeg har placeret nogle krukker, og en træsøjle jeg lavede sidste år.


Træsøjlen med Tagetes i en metalfad. Jack kan liges anes. Han elsker solpletter, så der soler han sig.


Lidt sjovt kan jeg godt lige at lave i haven og det ser også hyggeligt ud. Græssens top som ses, har jeg stående i en krukke. Jeg mener at den har stået i den de sidste par år.
Det er hyggeligt når den står og vejer i vinden. Den får aks, hvis det hedder sådan, og i efteråret skifter den farve og bliver flot rødlig.


Nogle højbede jeg lavede af de rester der var af det træ som driverhusets gulv er lagt i. Der har jeg plantet forskellige løgplanter, Salvie, dagliljer, anemoner, og staudeærteblomst, som får hvide blomster. Jeg mente ellers at jeg havde købt dem i en lilla farve, men jeg må huske forkert, da de er så småt begyndt at blomstrer og de er hvide. Endvidere har jeg lave Hosta deroppe.


Et lille smugkig ind i driverhuset. Som det kan ses så mangler der nogle glas, både i taget, i siderne og i begge gavlenderne. Men det er vi i ved at få styr på. Vi har besluttet at alle glas tages ud, limes derefter fast med silikone. Vi håber at det vil hjælpe.


Små solsikker som nyder varmen inde i driverhuset.

Når man står ved driverhuset og drejer sig 180 grader, kigger man på midterhækken, som adskiller baghaven og midthaven.


Baghaven og midhaven bliver adskilt af to bøghække, hvor der er tre åbninger. Åbningen i midten er belagt med brosten og der står en en slags søjle, hvor der er en skål i toppen af denne. Jeg har plantet sommerblomster deri. Det er bl.a Nelliker.


Jeg har haft denne søjle i mange år, og jeg synes den med årene bliver kønnere og kønnere, når der kommer spor fra naturens egen patina.

Skålen bæreres af tre af de her, hvor jeg har taget et billed af den enes ansigt. De er søde de tre små buttede drenge.

Når man så vender jeg om og kigger ned i baghaven kan man ane en hæk, Den omkranser det meste af haven.
For en del år siden gik der et stykke af hækken ud. Jeg formodede dengang at det var mosegrise der havde ædt rødderne. Der var næsten 5 meter. Så der blev plantet nogle nye og jeg valgte dengang at der skulle være en åbning der. Og så skulle der selvfølgelig laves en bue.

Min far, som finder mange sjove ting på sin færd, fandt for nogle år siden, dette stykke stakit. Det blev lavet sådan at den kunne fungerer som låge.

Bag ved lågen ligger der en lille mark, som jeg i mange har haft et stort ønske om at få tillagt haven. Men det mener min mand ikke kan lade sig gøre imens vi har landbrug, så engang imellem går der kvier eller kalve på den lille mark. Men det er nu også meget hyggeligt.


Her står jeg ofte og holder en pause, og kigger ud på marken hvis der går nogle af gårdens dyr. Men jeg drømmer også om hvad der kan laves af spændende ting ude på marken. Men hører til mine drømme og i hvert fald til fremtiden.

Mønstret på den fine låge.

Imens jeg er gået rundt i haven og taget billeder, så jeg har selvfølgelig ikke været alene.


Jack har gået bagved mig det meste af tiden.

Både Jack og jeg ønsker jer alle en god søndag. Og på mandag er det hverdag igen. Så er min 3 ugers ferie nemlig brugt.

God søndag til jer.