lørdag den 31. oktober 2015

Kogler fra Blåvand

Bondemanden min, Jack og jeg er i eftermiddags kørt en tur til Blåvand. Både for at holde lidt fri fra hverdagen men også for at checke huset op efter en lang udlejnings periode.

Størstedelen af de træer der gror heroppe er graner og det er jo slet ikke så ringe når man tænker op at vi nærmer os en højtid hvor der bliver brugt mange kogler, gran og grene. Så Jack og jeg har har været ude at samle lidt ind.

Og hvorfor gemme dem til senere når man kan lave noget af dem med det samme. Og i en veludstyret håndtaske har man jo altid ståltråd med sig.

Så jeg gik igang med at lave to kranse af kogler - enkle og søde, synes jeg. Man kan bruge kranse til meget og det jeg har planlagt er at bruge dem i forbindelse med bloklys, men det vises senere.

Lige nu laver jeg ting og sager til at pynte videre med, både til ude og inde.

Kransen er ganske enkelt at lave.
Der skal bruges kogler. Jeg har brugt kogler fra fyrtræer, og det er specielt dem som har åbnet sig. Ikke de friske. og så det tynde ståltråd.

Jeg har klippet et stykke ståltråd som svarer til godt en meter, deler det på midten, så jeg har reelt to sammenhængende stykker. Den første kogler sætter jeg ind der hvor jeg har bøjet ståltrådet og binder der stramt om koglen. drejer ståltrådet omkring hinanden, så koglen sidder godt fast. Tager den næste kogler og gør det samme. Og jeg fortsætter med de næste kogler.



Når man har den ønskede længde samles enderne med hinanden og enden af ståltrådet bindes om den første så kransen kommer frem. Jeg har brugt 10 kogler til en krans.
Retter lidt på kransen form, og så har jeg to enkle kranse, som jeg skal bruge om et par uger.




Man kan jo pynte videre på dem . eller når man binder koglerne til hinanden kan der vikles grangrene, eller andre grene, eller blade med. Det er kun fantasien der sætter grænsen vil jeg mene.


Fortsat god weekend ønskes I af Jack og Kirsten

Kan du?

Vi skriver den 31. oktober i dag og i morgen er det allerede november.
Mange af de store træers blade her på grunden er faldet ned. Nogle enkelte blade sidder fortsat på grenen og det ser nærmest ud som de danser frem og tilbage. Og pludselig når de har danset frem og tilbage, rundt om sig selv, løsnes bladet fra grenen og bladet flyver i cirkelformet drejninger ned på jorden. Ned til alle de andre, som i deres dans har frigjort sig fra stedet hvor de i foråret voksede frem.
Lidt vemodigt, men det naturens gang, der kan komme nye knopper til i løbet af vinteren som så springer ud igen når vi engang skriver maj.

I Kirstens Have er der ikke rigtig noget der blomstret, blade fra hostaen er gennemgående gul og hænger lidt med næbbet.

Men nede i mit lille glashus - driverhuset - hvor det stadig er varmere end udenfor - er der fortsat en verden af blomster. Ikke mange men lidt - og det er også dejligt.
At sidde at drikke en kop kaffe og se på de dejlig blomster kan let bevirke at man bliver sat nogle måneder tilbage - specielt hvis solen er så sød og skinner direkte på en og jeg lukker øjnene, så kan jeg hurtig komme tilbage til sommer. mmmm hvor skønt.











Dejligt at jeg kan ....
God weekend til jer alle sammen, i kære.
Kh.
Jack og Kirsten

søndag den 25. oktober 2015

At være klar

Sidste søndag var jeg sammen med en god veninde i skoven. Vi fik os en rigtig god gåtur, frisk luft og samlet en del forskelligt materialer. Grene, kogler, mos og ganske få agern.

Formålet med en tur i skoven kan være af mange forskellige årsager, men denne gang var for at samle ind til at være klar.

Være klar til hvad? tja det spørgsmål er vel egentlig være ganske overflødig, hvis man kender mig. Jeg elsker nemlig at være klar, at være på forkant, have en plan og jeg arbejder så efter det. Dem der kender mig ved også at jeg kan gå i flere dage og tænker over flere forskellige projekter, som jeg vil igang med eller er i gang med. Jeg har en helt klar forstilling om hvordan jeg vil gøre det og hvordan det skal se ud.
Og det er ikke altid særlig godt, specielt når ens egne forventninger er høje.

Men i år vil jeg simpelthen være klar...
Så jeg er begyndt på at forberede mig på vinteren. Det gør de fleste af os - gør haven klar til vinteren - men i min have er der ikke så meget mere at gøre vinterklar. For det er gjort - vi skal selvfølgelig slå græs endnu og blade skal rives sammen, men så længe alle blade ikke er nede endnu, bliver vi heller ikke færdig med den del.

Så jeg er begyndt at langsomt at gøre klar til vinteren og den kommende højtid. Det elsker jeg fuldstændig, jeg kan nærmest gå fuld amok i det der.

Så hvis du ikke vil se billeder i den retning om at begynde at være klar, så skal du nok ikke lige med her :-)


Dørkrans er der startet på med det fine mos ud fra skoven. Det er så dejligt at røre ved og let at arbejde med.


I øjeblikket en neutral krans hænger på fordøren, men det vil med stor sandsynlighed ændre sig med ugerne.



Agern er så sød at se på, specielt deres lille "hue" synes jeg om.


Den anden indgang , den vi bruger i hverdagen, skal også pyntes op. Jeg bruger mange gange de samme ting jeg har, men skifter og om fordeler bare en smule og der sættes andre planter.


Jeg ved godt at de hvide blomster sikkert vil dø, men det kan jo være at de overlever der nogle måneder, ellers kommer der andre planter i skuffen. Den lille sankt hans urt som har groet i skuffen hele sommeren har vokset så meget at den er sat i en krukke og sat om i haven.


Sidste forår købte jeg nogle påskeliljer og sætte dem i den her krukke. Da de var afblomstret var det egentlig meningen at de skulle sættes ud i jorden, men det havde jeg lige glemt alt om. Og da jeg fandt krukken - jeg nærmest faldt over den, kunne jeg se at der var begyndt at komme nye grønne blade frem, det er lidt for tidligt. så den fik lige en dyne at mos over sig.




Små træer fra vores egen lille skov. Det er selvsået grantræer, som jeg forsigtig har gravet op og plantet i nogle af mine sorte spande. Kurvene var jeg så heldige at få fat i ved en af de butikker som har en sort hund som logo.

Flere træer i kurve. Den store kurv som buksbom står i har jeg flettet selv for mange år siden, nu kan den gøre gavn her ved døren.


Små træer med mos omkring sig. Jeg har lagt mos om alle træerne som står i kurvene, det pynter og det beskytter også jorden og dermed rødderne lidt.


Jack har selvfølgelig hjulpet, han har lugtet til al mos, kogler og grene, da han jo ikke fik lov til at komme med sidste søndag da vi var i skoven.
Fortsat god søndag
Kh.
Jack og Kirsten

lørdag den 24. oktober 2015

Søndagslagkage

I øjeblikket jeg har travlt på mit arbejde, hvilket gør at energien ikke er så stor til de store ting her hjemme. Vejret har nu heller ikke været det bedste, hvis jeg da lige ser bort fra onsdag, der var det rigtig godt vejr, men da var jeg i Direktoratet i Købehavn hele dagen, så der var der ikke noget tid til at komme i haven. Og i går fredag var det jo også fantastisk vejr, men der var jeg på arbejde, ude at handle for at der var noget i køleskabet og så der var heller ikke megen energi tilbage.

Men idag - tidligt op for jeg skulle ud i det gode vejr - tja overskyet har det været, heldigvis ikke ret meget vind. Så lidt har jeg fået lavet derude. Det kommer der noget om i morgen søndag.

Men i dag har jeg lavet lagkage - synes selv den kom til at se rigtig lækker ud - så jeg håber at hr. og fru Mejse har lyst til at spise lagkage.

Ideen er sandelig ikke min egen men jeg har set at Fru. Pedersen og Fru Bruun har lavet kage til havens fugle og dekoration.

Fuglene skal også have det godt og de er sjovt at lave de her ting.





Fortsat god lørdag ønskes du af
Jack og Kirsten

søndag den 18. oktober 2015

I skovens dybe stille ro

Sådan indledes nok en af de bedste sange fra vores skatkammer af sange. Og det er da også en af mine ynglinge.

I Eftermiddags var jeg i skoven sammen med en kær veninde. Vi havde aftalt at vi skulle i Linnet skov, som ikke ligger så langt herfra. Formålet var at samle lidt af kogler, mos, diverse nødder og andet hvad vi faldt over. Kaffen var taget med, og min veninde havde sagt at hun tog et par smurte boller med.

Vejret har ikke været det bedste de sidste dage, men heldigvis regnede det ikke og der var næsten vindstille. Dejligt.
Hvad mere kan man ønske sig? Intet. Godt selskab intet er bedre.

Og det har været en rigtig dejlig eftermiddag. Vi har samlet, snakket, grinet, blev forarget over en campingvogn som var efterladt midt inde i skoven, hygget og talt rigtig meget.
Det vi fik samlet var primært mos, kogler og flere forskellige ting. Drm har jeg planlagt at bruge indenfor den næste tid. Så det kommer senere.

Men ude i Linnet skov eller hvilken som helst skov sker der noget med en. Stilheden eller den ro der er får mig til at gå ned i gear, sanserne bliver meget mere opmærksomme på dufte, synsindtryk og lyde. Jeg holder meget af at komme i skoven. Specielt efterår og skoven har en ganske betydning.

Der er ikke så mange billeder men jeg tog lidt at skovens bund, for mos er dog et helt specielt gevækst. Den skaber en ro både i sin farve, opbygning, overflade og så har den en evne til at pakke alt ind,  så alt hvad der måske var skarpt og kantet, bliver blødt og afrundet.

Så i skovens dybe stille ro, så jeg











Fortsat god aften
Kh.
Jack og Kirsten






onsdag den 14. oktober 2015

Løvfald eller når naturen er under forandring

Vejret i dag var slet ikke til at gå i haven, men jeg det har vist sagt de sidste dage, så undskyldninger var der ikke rigtig flere af.
Og der var nogle ting jeg skulle have styr på derude fordi man ved aldrig hvornår der lige pludselig kommer et vejrskifte af den mere kølige art. Det jeg tænker på et frostgrader.

Så Jack og jeg tog det varme tøj på og gode arbejdshandsker som kan holde fingerne varme.

Midt i gårdpladsen har vi et meget stort træ og det er i fuld gang med at smide dens blade. Men når det ikke har så mange blade på dens grene, får vi også et helt andet lys ind i huset. Og det er jo dejligt når lyset ikke er så stærk som på denne årstid.





Langs med stalden har vi engang for mange år siden plantet hestehov. De har bredt sig så de står lige fra stalddøren til vores bagindgang. Næste år tænker jeg vi skal være lidt hårde ved dem, da de har det meget godt der, så de spreder sig meget 


Der er heller ikke mange blade på min dværg Syren, som også står i gårdpladsens areal. De står - for der er nemlig plantet 2 af slagsen - i en aflang murerbalje. Jeg plantede dem da Rasmus - vores søn - blev konfirmeret, og det var i 2009. Men jeg tænker at jeg skal have dem plantet om næste år, fordi det er ved at være sparsomt med blomstringen. 



Den krybende Sankt Hans urt - holder meget af dem, og jeg har dem flere steder i haven.





Indtil videre har Jack og jeg kun været omme i gårdspladsen, men dette billed er taget over hækken, og her kan det ses at vejret bare ikke har været særlig hyggeligt.


Men nu er vi endelig kommet om i haven, og det er meget spændende for en lille nysgerrig hund at snuse til blade og andet der ligger på græsplænen. Der kunne jo have været nogen i hans område. man ved jo aldrig f.eks. en mus



Efteråret krysantemum har også skifte dens farver. Den var oprindelig i nogle helt andre farver, end dem som den har nu.

Sådan så den ud for 1½ måned siden. Den gang boede der en snegl i blomsten. Nu er der bare de gule knopper tilbage.



Men det var egentlig ovenstående jeg kom efter. Tiden er nemlig til at få knoldene op af det højbed de har stået i siden foråret. Og der er heller ikke megen blomst tilbage. Regn og blæst har gjort det svært for dem her de sidste uger, så der stod enkelt tilbage, så den blev foreviget. Den er også flot, dem skal der nok flere af næste forår.
Men en to tre så var alle Dahlia knolde taget op, og toppen blev smidt i anhængeren, som affald. Knoldene er i eftermiddags lagt over i garagen for at tørre lidt og derefter bliver de lagt i en kasse.


En lille forkommen høstanemone, den ser noget forblæst ud.


Store blade af min maxi Hosta. Dens farve i dag var nærmest helt guld farvet.


En af mine græsser som bliver helt rødlig i dens blade når den begynder at vise sin efterårsdragt, men i år viser den ikke så meget af den, men jeg tror at det har været for vådt og koldt.


Ellekogler og deres rakler. Koglerne er rigtig søde så dem har jeg ofte brugt når jeg har lavet forskellige ting i forbindelse med julen.


Resterne af de røde bær, som Stærene virkelig har spist sig mætte i.


Et flot blad på et lille træ der står nede ved driverhuset. Jeg ved godt hvad træet det hedder, men lige nu kan jeg ikke komme i tanke om det.
Men farven er helt sart lyse rød.


Så fik jeg lavet det jeg havde planlagt. Knolde op, resterne af morgenfruerne, tagetes og andet blev fjernet. Jorden blev kultiveret en smule. Så nu kan jorden hvile efter en lang sommer hvor den har haft en masse grøntsager og blomster boende. Og inden vi ser os om så skal man jo igang med at planlægge hvad der skal plantes og sås.


Og imens Jack og jeg har været i haven har det fortsat drysset med blade, og sådan vil det være for et godt stykke tid endnu. Det nye bed er også begyndt at vise efterårsfarver, og hvis man kunne høre hvad de forskellige planter ville sige, hvis de kunne, tror jeg at de ville sige at det bliver godt med et hvil, så energien er fyldt op til det næste der kommer - FORÅR.
Jack synes også at tiden var til at komme ind og få varmen og en lille lur.

Kh.
Jack og Kirsten.

lørdag den 10. oktober 2015

fugle og bær i Kirstens Have

Jeg har tidligere på dagen lavet et indlæg om fuglefoderkopper. Og det her indlæg omhandler også fugle, men bare denne gang fugle og bær.

Jeg var nemlig så heldig at kunne optage en lille video nede fra driverhuset, hvor der står nogle træer med en masse røde bær - sejlrøn mener jeg at de hedder.
Bærene er for fuglene lørdagsslik og jeg er bange for at der heller ikke meget tilbage i morgen med den iver de ligger for dagen.

Men nyd filmen .
Ps de hunde der høres i baggrunden er genboens larmende hunde. Jack han står bagved og siger ikke en dyt.

Fuglefoderkopper

Når det er efterår og mange af vores afgrøder er høstet, blade falder ned af træerne og vi nok må erkende at der lakker mod enden, er tiden til at tænke på de som er derude og ikke kan trække ind i huse, hjørner af sofaer og under tæpper. For mange er der fortsat en del at lave ude i haven, men sådan en lille projekt tager ikke lang tid og det vil glæde mange af de fugle, som bor fast i vores have.


Så i går havde jeg indkøbt noget fedt og fuglefoder, så jeg kunne lave mit eget fuglefoder. Jeg brugte 1 del fedt, som jeg smeltede i en gryde. Jeg brugte helt nøjagtig 1½ kilo. Imens fedtet smeltede blandede jeg forskellige former for fuglefoder, nødder, mandler og valnødder. Det blev til en blanding som vejede 1½ kilo. Man bestemmer selv hvor stor portion man vil lave, der skal bare gerne bruges en del fedt og 1 del foderblanding.


Når fedtet er smeltet blandes foderblandingen i. Gryden tages af varmen inden. Det hele røres godt, så alle korn og nødder er blandet og dækket af fedt.



Så hældes det i forme eller hvad man nu har. Jeg har ikke nogen forme som kan bruges til det, men jeg fandt nogle gamle kopper bagerst i et skab. Og heldigvis havde jeg da glemt at få de kopper afleveret i genbrug, for nu kunne de bruges i det her lille projekt.


Så er der fyldt op og det hele blev sat ind i køleskabet, så fedtet kan blive fast. Så er det bare med at have tålmodighed.


Og så her til morgen kunne jeg fortsætte. Blandingen af fedt og foder var blevet rigtig fint og fast, så jeg kunne begynde at køre dem klar til at komme ud at hænge i et af havens træer.


Jeg havde noget bånd liggende, som jeg klippede i den ønskede længde. Derefter bandt jeg enderne sammen på båndet og bandt båndet til på koppens hank.


 Så et af træerne heroppe ved terrassen er blevet pyntet med hængende kopper - fuglefoderkopper.


Og jeg håber at fuglene vil synes at det er godt, for nu kan de flyve hen på en af træets grene og hoppe ned på koppen kant og spise sig mætte.




Jack var med til at pynte træet, selvfølgelig var han det.

Både Jack og jeg ønsker alle en god weekend.
Og hvis du synes at ideen er god, ja så er det let og kræver ikke det store. Alle kan være med - men husk at passe på for fedt, som er smeltet også er varmt.

Kh.
Kirsten