torsdag den 30. juni 2016

Rosendåb

tja ikke i bogstavelig forstand. Nej slet ikke. Men jeg var i går på midt første besøg ved Anton eller nærmere sagt JAS på Fyn. Du kan finde hans side her.
Jeg havde en aftale med Linda fra Casa Rosen - en kolonihaveblog. Hendes blog kan du finde her. Hun havde været der før, så jeg spurgte hende ad om hun ville med, og heldigvis ville hun det.

Jeg ville gerne se roserne ved Anton, for jeg havde hørt og læst så meget om stedet. Og så var det jo oplagt at besøge ham, når jeg skulle have roser til stykket a Rose garden.

Så i går skulle vi mødes ved Anton. Jeg var lidt nervøs inden jeg kørte hjemmefra. For jeg var bange for at jeg overhovedet ikke kunne stoppe med at købe.
Så forinden havde jeg planlagt hvilke roser jeg gerne ville have. Alle var skrevet ned. Så kunne det jo ikke gå galt. Nu ved jeg godt at der nogen der sidder og tænker, ja , ja , vi kender Kirsten når hun tager på planteskole, så går det galt.
Men nu må vi se.

Men først vil jeg vise billeder fra det utrolige dejlige sted hvor der står så mange roser, så man tænker at man er kommet i himmeriget.
Jeg skriver ikke hvilke roser der er taget billeder af, for det kunne jeg slet ikke tænke på da jeg stod der og kiggede ud over alle de flotte blomster.


Det er Anton, som har stedet, der står baggrunden. Jeg tænker at han nok er ved at sedler på, så vi har chance for at finde ud af hvad er hvad. Om det er en Hot Chokolate, en cafe, en Indigo. Godt med de sedler eller har jeg i hvert ikke en levende chance for at finde ud af de forskellige.
En masse flotte roser.


I en masse forskellige farver.


Store lysrøde fyldte roser, som er lidt medtaget af regnen, røde roser ved siden lyse roser.
 


Meget mørke og lilla roser
 


Mindre roser opkaldt efter en berømt komponist - Mozart - den kan jeg huske, for den synes jeg er så sød, så den røg med i trillebøren. Men jeg havde forinden skrevet den op :-)


Roser i knop og roser der udsprunget 


En enkelt stilk med et par roser, en rosenknop og en som ikke kunne tåle regnen. Roser der er meget fyldt kan nemlig ikke lide regnen, de bliver for tunge og kan endda rådne op.

Tiden rendte alt for hurtig, for jeg kunne godt have blevet der lidt endnu, men vi havde talt om roser, set på roser, peget roser ud, og Anton. Ja han fik styr på vores rosen ønsker, selvom jeg nok allerede der havde mistet overblikket.

Og så kom tidspunktet jeg var meget bekymret for - nemlig at pakke bilen.


Og hvilke roser var Lindas roser. Og de bestillinger fra Lisbeth - jo de er der, godt. Tina´s bestilling - jo der, og Sussi. Ja hendes står der.


Og så blev de pakket i store poser for at holde dem adskilt.


Og ja så blev der min tur. Det der var tilbage måtte jo være mit. Så bilen blev pakket med roser der duftede herligt. Men det var lidt svært at få plads til det, men de kom ind alle sammen.


Sådan ser det alstå ud når jeg er ude at købe roser, og så står der endda nogle imellem sæderne og i papirsposer.Flotte roser.


Flere flotte roser. Hvor mange jeg reelt fik købt, tja det ved jeg ikke nøjagtig, men jeg har en ide om hvor mange. men pyt det er jo ikke så interessant. Og pyt med at vi senere hen måtte tilbage til Anton fordi vi havde glemt nogle roser. Det er en helt anden historie, som jeg er sikker på ikke bliver lavet et indslag om. Vel Linda :-) 

Men jeg havde en rigtig god dag, og det var dejligt at komme afsted, så pyt med at jeg er træt i dag og imorgen. Men når man har fået gode oplevelser, kan dette være med til at man har det godt. 
Tak for rigtig god eftermiddag og aften kære Linda.

Kh. Kirsten.

Jack blev hjemme og fik sig en god lang lur. Så han kunne være frisk til at vi idag startede med at plante roser. :-)
Jeg har ikke nået at svare alle på det forrige indslag, men det vil jeg gøre i morgen formoddag

tirsdag den 28. juni 2016

a Rose Garden

er et stykke i min have, som er ved at blive til. Jeg synes det er spændende at lave nye bede og områder, så jeg kan ikke lade være.
Og a Rose garden synes jeg helt bestemt kunne være lækkert at have. A Rose Garden er nok hurtig at regne ud hvad der gror i sådan en have.


Da ordet eller begrebet for mig nok har en mere romantisk klang, skal bedet - stykket også være lidt romantisk. Ikke for meget eller ikke for lidt - men lige tilpas. Og den stemning skal jeg jo så forsøge at finde/skabe.

Stykket hvor the rose garden skal ligge har jeg fundet. Det befinder sig nede i min kære kolonihave. Lige begved driverhuset, står der 7 Rønnetræer - de blev plantet det år hvor Ramsus blev født - som er lidt forblæste, lidt skæve og har en fin mellemstørrelse. De står i en blød halvbue, hvor de skaber lidt læ, lidt skygge og hygge.
Ved træerne og stykket mellem træerne, driverhuset og enden af kolonihavedelen er der græs. Det skal væk for det er lige der hvor alle de kønne roser skal stå.

Så spaden frem - har fået grønt lys af min kære mand (forklarede ham at det var jo så bøvlet at klippe græs der, og ved at anlægge et bed med roserne, så slap vi for at slå græs 2 gange om ugen :-) det var et godt argument), det var lige en sidebemærkning. Nå spaden frem - havehansker på og så i gang.

Først skal græsset skrælles af. det var ikke så vanskelig, for det var tørt og der var også en del mos i.
Her kan man nogenlunde få et indtryk af størrelsen på bedet a rose garden.

Da græsset var skrællet af, skulle jorden vendes.


Det tog ikke så langt tid, det der egentlig skabte de største udfordringer var nogle af træernes rødder, men et par eller fire hug med spaden, så kunne de også fjernes.

Så var der kun en til at gøre efter alt jord var vendt, nemlig at kultivere, kultivere og sandelig også endnu engang kultivere. Det er for at få de tynde rødder, sten med og der var alligevel en del. Derefter blev bedet revet med min lille rive (har du også svært ved at rive - jeg har aldrig rigtig lært det, så jeg synes at jeg altid for en masse med. Kan meget bedre lide at kultivere).

Det er sådan en lækker følelse at stå der og kigge ud over et helt nyt bed, hvor det næste er at plante, lægge planer, få ideer, inspiration fra jer og rose navne fra jeres opslag. Det fede er at jeg kan sorterer i det der fungerer og det som får sygdom eller hvad de kære roser ellers kan få. Så jeres erfaringer gør jeg til mine :-)

Nå, efter at have gravet og jack var så træt, skulle vi have en pause, sad vi og tænkte på hvad det næste der skulle laves.
Jack havde vist, at han egentlig synes, at det var lidt træls at skulle gennem bedet og få beskidte potter (det tolker jeg og jeg ved at Jack er slet ikke enig :-)). Så selvfølgelig skulle der laves en gangsti. En sti fra fliserne i kolonihaven til græsset som er imellem første og anden træ. Jamen hvad skulle den så laves af. Ja fliser koster penge ;-( og jeg har lige brugt masse af penge på fliser i kolonihaven. Og de gamle som jeg havde pillet op ovre ved pergolaen, havde vi også brugt. Så hvad gør man så. Noget en bondemand er meget rig på er marksten, men de sten der skulle bruges til en gangsti, skulle alligevel have en vis størrelse.

Så da kaffen var drukket færdig og Jack var frisk igen, gik vi rundt på ejendommen og kigge på sten. Og vi fandt en der, 4 et andet sted, en masse nede ved gylletanken, så det eneste vi manglede var at min mand kom hjem, så han kunne tage den lille fixe maskine og samle op.

Og det skete selvfølgelig - havde lavet en kage med masse af flødeskum, hinbærgrød, markroner og andet godt. Så kan man næsten få ham til alt :-) det er ikke snyd, det er at bruge sin opfindsomhed.
Næste dag gravede jack og jeg igen, nemlig huler til stenene. Og stenene, som har en vis størrelse, hvor jeg ikke kan løfte dem, blev rullet, skubbet, rullet og skubbet i hullet. Så blev de sat på plads med spaden, og derefter en masse af det gode jord omkring dem. Jorden blev mast godt derned, så stenen ikke kunne rokke mere.


Da de første tre sten var blevet lagt oppe ved fliserne siger min kloge hund - hvad vis jeg vil den anden vej. Nåh, den er da også så klog den hund, da det er da rigtig. Så vi gik ind lille tur igennem bedet, som det virkede mest naturligt (tænk der havde Jack ingen problemer med sorte potter). Og beslutning blev at der skulle lægges en smal sti igennem bedet.
Men så havde jeg jo ikke nok sten.
Så vi gik endnu en tur om bag og fandt heldigvis nogle i en vis størrelse - og igen hjælp min kære mand, ja endda uden kage :-)
Så næste dag  kunne vi igen fortsætte fra vi var sluppet dagen inden :-).

Og sådan kommet hele arbejdet med sten til at se ud.


Hvis I ligger de to første billeder sammen, så for I det 3 billede. Den smalle sti der går igennem bedet, og hvor jeg kan luge, fjerne de afblomstret blomster hoveder. Og så er man også på vej til andre ting, men det får I at se senere. Jeg kan bare sige at inspirationen er opstået af noget som Frede har vist os.


Denne sten har jeg dog alligevel fået hjælp af min kære mand. Det er min fod I kan se, og jeg bruger en str. 41. så kan I vel regne ud at den sten er en af de større :-).

Nå hvad har vi - det er godt at lave en opdatering - eller som et fagudtryk jeg ofte bruger i mine samtaler - lad mig lige opsummere.

  • et bed, hvor græs er fjernet. jorden er vendt og der er kultiveret og revet. Så jorden må man sige er klar. 
  • er der lagt sten i bedet, for at tage hensyn til trafikken i bedet og Jack ikke får sorte og våde potter.
Hvad er så det næste - jo da - det er jo a rose garden, så der skal selvfølgelig roser til. Og nogle har jeg jo i haven, som næsten alle er plantet i spande ude fra min kære mands stalde.
Men hvilke har jeg?

1.

Karen Blixen - hvid rose som har meget store blomster hoveder. Jeg købte en i foråret, men blev så betaget hendes flotte blomst, så jeg valgte at købe en mere. Så der er 2 stk.

2.

Rhapsody in Blue - meget purpurlilla farvet rose med forholdsvise enkle blomster hoveder. Den får mange roser, men jeg kan se at den har en tendens til at hænge, så der bør nok være en eller anden form for støtte. Den har jeg en af. Overvejer om jeg skal købe en mere, men tror at jeg vil se efter en anden som hedder Midnight Blue. De to vil sikkert passe godt sammen.

3.

Chartreuse de Parme - en pink - mørk rosa rose, som også har mellemstore blomster hoveder. Den dufter meget uden at den bliver for voldsom.

4.

Leonardo da Vinci - er en rose, som er mørk rosa, og har et stort blomster hoved hvor bladene sidder meget tæt. Dufter med en sart duft. Denne rose synes jeg meget om, så der er planlagt at der skal købes endnu en.

5.

Jacques Cartier er en rose med en tætfyldt blomster hoved i en rosa farve. Duften er meget kraftig, men meget behageligt. Jeg har to af denne, da jeg godt kunne tænke mig at de skal plantes ved enden af bøgehækken og selv danne en hæk af herlige duftende roser.

6.

Willestrup Rose eller Eden Rose, som de også skriver nogensteder. Den er en klatrerose og den flotte blomst er lyserød med lime farved udenpå. Utrolig flot blomst. Efter forskellige oplysninger, skulle den blive imellem 150 til 200 cm. Den bliver plantet således at den får et blomster stativ.

7.

Odyssey rosen - med sart rosa farvet roser, som er mellemstore. Jeg tror at denne rose er meget populær, da den ofte vises i haverne på bloggene. Det er en enkelt rose hvor blomster er mere åben. Duften er svag.
Sød rose med dens farver som er lidt ujævnt fordelt. 

8.

Pepita flower circus, er også en af dem som skal i bedet. Den har søde blomster og farven er rosa. Blomsterne kommer i gruppe. Jeg vil tror at det vil være en af de roser, som er god til ar afskæring. Ingen duft, som jeg kan dufte.

9.

Rosen Lavender Flower Circus, som vil komme til at stå ved siden af Pepita, er i den form og opbygning magen til Pepita. Roserne er fyldte og som navnet afslører er farve som lavendel. En sød rose til afskæring.

10.

Noble Antony er en engelsk rose, som blomster i en lang periode. Den har en behaglig duft og dens blomster, som kan ses på billedet er purpurrøde. Den skal stilles ved siden af den anden kraftige duftende rose, rosen chartreuse de Parme. 

Haven har andre roser, som ikke skal i bedet. De to roser Mors dags rose Blush Noisette for lov til at stå i deres potter, og det samme gælder for Christian den 4. Desuden har jeg to Lykkefund, som står i Lisbeths bed og langsomt kravler op af en rosenbue.

Apropos så skal der selvfølgelig også en rosenbue nede i bedet. Den er ved at blive lavet, så den må I vente med at se når bedet er færdig.
Men det jeg i øjeblikket tænker på hvilke andre roser skal i bedet.

Indtil nu har jeg noteret følgende:
  • Morten Korch, da den fint kan stå og passe på Karen Blixen
  • Sweet Pretty - jeg tror jeg har se den hos Linda, og den så bare så sød ud.
  • A whiter shade of pale - har set den enten ved Lisbeth, Linda eller Tina. Men er storblomstrende, og utrolig flot. Jeg kan lige så godt indrømme at de storblomstrende har jeg nok en svaghed for.
  • Penny Lane, som kunne være oplagt at bruge i rosenbuen.
  • Constance Spry - den har jeg set hos mange af jer, så den må jo være rigtig god. Den vil også kunne bruges i nærheden af rosenbue, som en slags glidende overgangtil den næste.
  • Jeg har set en rose, som ligner Rhapsody in Blue, men hedder Moonlight (mener jeg). Denne vil jeg gerne anskaffe mig, da den ville være god at have sammen med Rhapsody in blue.


Men der er jo rigtig mange flotte roser og jeg kan bekymrer lidt om bedet overhovedet er stort nok, men det kan der jo gøres noget ved. Min kære mand ville sige det er ikke noget problem skat - lad være mere at købe flere roser
og andre ville sige den eneste måde man kan løse dette er at tage mere af græsset.

Men det må jeg jo se, for her på onsdag den 29. juni, skal jeg overtil JAS. Dette bliver spændende.

Men som I sikkert nu kan regne ud så er bedet ikke færdig og det betyder jo at der vil komme et indslag med navn In the Rose Garden part 2. Ved dette indslag vil der også være en lille konkurrence. Men mere om dette senere. Men jeg kan dog løfte lidt for sløret, så kan dem der vil jo tænke lidt over det. Det kommer til at dreje sig navn til området ved driverhuset - kolonihaven - og det nye bed :-)
Men Jack og jeg vil ønske jer alle en fortsat god dag.
Kh
Jack og Kirsten