mandag den 10. august 2015

Skal - skal ikke!?

Måske en lidt mærkelig overskift på et indlæg på ens haveblog. Men det er virkelig et spørgsmål eller nærmere to jeg stiller mig.
Men hvad det så jeg drøfter lidt med mig selv, og er lidt usikker på om jeg skal - skal jeg anlægge et nyt bed?
Nogen af jer vil nok tænke at det er da noget mærkeligt at spekulerer på, for hvorfor skulle jeg ikke bare anlægge et nyt bed.
Jeg tror årsagen er nok fordi jeg bliver stillet det spørgsmål af min kære bondemand, om jeg kan komme over mere og om jeg er helt sikker på om det ikke bliver for meget.

Jeg svarer at det bliver det ikke, og når bedet er fyldt og der ikke findes en klat bar jord tilbage, er der ikke det store i vedligehold. Men tvivlen ligger jo lidt i baghovedet og spøger.

Det er ikke et stort bed, men mere et længere og smalt bed på ca. 1½ til 2 meter bredt og ca. 9 meter langt. Det bliver smallere jo længere jeg kommer ind i haven. Bedet ligger i begyndelsen af haven og det ligger i den del af et område af haven, som jeg ikke er helt tilfreds med.

Men imens jeg overvejer, kan jeg jo spekulerer på hvad der skal være i bedet, og måske kunne I komme med foreslag til stauder, buske og andet.
Jeg skal dog lige fortælle at bedet ligger mod vest og der er sol hen på eftermiddagen. Og vinden kan også have en påvirkning.

Jeg har i hvert fald planlagt at der skal være en kant af hosta og jeg tænker at det skal være denne her:

Den skal alligevel deles i foråret, så vil den kunne placeres ved den række af marksten, som jeg tænker skal ligges som kantmarkering imellem græsplænen og bedet.
Der skal også lægges nogle løgplanter, som blomstrer inden hosta er rigtig kommet frem. Det tænker jeg skal være narcisser, for dem holder jeg rigtig meget af.
Det kunne være de her


Men jeg har bestilt nogle andre, som skulle komme engang i slutning af denne måned. De vil også kunne passe ind.

I forhold til stauder, så jeg jeg ikke fastlagt på noget helt konkret, men jeg har skrevet nogle stauder ned, som I andre har skrevet om.
Det kunne f.eks. være Solhat. Jeg har ikke noget billed af den fordi jeg ikke har den i haven og jeg kan jo ikke stjæle et hos andre.
Jeg synes de ser flotte ud, men jeg er usikker på om den vil kunne trives i mit lidt tunge jord og i halvskygge. Er der nogen af jer der har erfaring med det. Jeg har undersøgt det lidt, så derfor tvivlen.

Endvidere skal jeg have lavet to søjler, som hver består af fire stolper, hvor der er sat to forholdsvis smalle og høje rionet. I denne ene skal der plantes en clematis sikkert rubens og i den anden søjle skal mine to Lykkefund plantes. Vil det ikke kunne lade sig gøre?

I forhold til buske vil jeg plante en eller to havehortensia. Jeg tænker at de skal være den der hedder Lime Light eller Syren hortensia, som jeg kalder den.
Jeg har den i forvejen og den er så smuk og kan klippes ned uden at det har betydning for sæsonens blomster. Jeg har vist den før men den kan sagtens tåle at blive vist igen 


Billedet er ca. 14 dage gammelt, og efter de gode dage vi har haft med sol, varme og regn (af den gode slags) er ved at springe rigtig ud.

Men kære ven har du nogle forslag til hvad jeg kan plante, hvis jeg tager beslutningen om -

Jeg skal 
8 kommentarer:

 1. Spændende hvad du beslutter:-) men kan ikke hjælpe med planter.
  Ha en dejlig dag Kirsten, fra Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Anette.
   Du skal ikke hjælpe med planter, men mere med planteforslag altså planter du tænker ville være gode at have i min have. Du er så god til at sætte mange forskellige planter sammen i din have, for du har en så flot og spændende have.
   Kh.
   Kirsten

   Slet
  2. Kære Kirsten!
   Det er der mit problem ligger, for elsker stort set alle planter, og planter meget lystbetonet, og hen over årstiden i håb om at der er noget i blomst hele tiden, så det er stykket sammen lidt efter lidt, det er jeg bedst til at overskue, og 1000 tak for dine flotte ord omkring min have, som næsten består af det rene sand:-) Umiddelbart tror jeg at en lykkefund vil være rigeligt op af rionettet. Har selv plantet en op af butiksbygningen og havde besøg af en med mere erfaring i lykkefund end jeg, hun ville ikke anbefale mig at plante en til, og tror hun har ret for den arter sig allerede nu meget meget villig.
   Kærlig hilsen fra Anette og en dejlig dag til dig:-)

   Slet
  3. Kære Anette.
   Mit problem er jeg ofte går efter det jeg kender og begiver mig så meget ud over det. Så bare det at jeg har fået roser ind i haven er noget ganske særligt. Men jeg takker mange gange for dit gode råd omkring lykkefund. Jeg lader bare være med at plante clematis i den ene søjle, men begge lykkefundene i hver deres søjle. Det tror jeg bliver fantastisk når den engang virkelig kommer i gang
   Kh
   Kirsten

   Slet
 2. Der vil altid være en eller anden form for arbejde med at passe et (nyt) staudebed, men det er kun dig selv, der kan afgøre om du har overskud og energi til det.
  Ang. planteforslag, så er mulighederne mange, men hvad med at besøge nogle planteskoler en gang om måneden hen over en sæson for at hente inspiration, hvis du har brug for at få øjnene op for nye spændende planter.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Vivi.
   Tak for din kommentar.
   Jeg er nu ikke så bange for at anlægge et nyt bed og hvad angår at holde det. Det er en del af det at have en have og det er dejligt at mærke og se at man gør noget som bliver noget man kan glæde sig over. Jeg tror mere at det er min kære bondemands bekymring. Men jeg har besluttet mig :-) i weekenden starter gravearbejdet. Jeg har afsat hele weekenden til det og jeg glæder mig til jorden kommer frem.
   Det er en rigtig god ide at tage på planteskole og se hvad der er fremme på de forskellige tidspunkter. Og det er noget jeg også gør ofte, fordi jeg kan godt kan lide at være på planteskole. Men jeg synes af en eller anden årsag står jeg altid de samme planter og vælger dem. Sikkert fordi jeg godt kan lide dem, men også fordi jeg kender dem og ved hvordan de udfolder sig i min have og den jord jeg har. Men måske skal jeg bare aftale med mig selv at jeg skal vælge min et vist antal blomster, som ikke er repræsenteret i min have.
   Men jeg glæder mig fortsat til at følge dig i dit nye staudebed
   Kh.
   Kirsten

   Slet
 3. Hej Kirsten
  Held og lykke med dit nye bed. Det er svært at råde andre, hortensia er en rigtig god idé, der findes jo forskellige slags, f. eks er der også Pinky Winky, den er også flot. Kig evt. på Lønbæk Planteskoles sortiment, der er flere hydrangea at vælge imellem.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Lisbeth.
   Ja det er svært at råde andre hvad de skal og ikke skal, men tak for dit råd. Lundhede planteskole er et sted jeg har planlagt at besøge i september måned, så jeg vil inden kigge på deres sortiment som du skriver, både for at få inspiration men også for at planlægger indkøb eller kan jeg være bange for at jeg kommer hjem med mange spændende ting. Navnet på den hortensia virker bekendt på en eller anden måde. Jeg har sikkert set den på en af jeres andres blogside.
   Jeg startede med at stikke bedet facon i går og gravede det meste af dagen. Jeg er ikke færdig med at grave, men jeg har hele søndag til det.
   Derefter skal have have samlet marksten, hvilket ikke er så svært i disse landlige omgivelser :-)
   Kh.
   Kirsten
   Ps der kommet et indlæg om gravearbejde og stenlægning på et tidspunkt.

   Slet

Mange tak for dit besøg på min blog. Du er hjertelig velkommen til at ligge en kommentar. Det vil jeg blive glad for.

Venlig hilsen Kirsten