lørdag den 12. september 2015

Plant amok i bedet.

Som tidligere skrevet har jeg været igang med at anlægge et nyt bed i forbindelse med havens indgang. Jeg ved ikke om du kan huske det så sådan ud.


Og efter at have stukket bedets form, gravet og fjernet græsset, kom det til at se sådan ud


For et stykke tid siden blev der lagt marksten i kanten. Og der blev også lagt store fortovsfliser i græsset. 
Og for en uge siden fik jeg plantet de første stauder, græsser og en Magnolia i stykket oppe ved lågen.

Så havde jeg egentlig planlagt at jeg skulle på planteskole i denne weekend - det er jo havens dag i morgen søndag. Men i forbindelse med to dages kursus på Lunde, som vores kursussted i den sydlige del af Fyn, så jeg at der ved motorvejsafkørelsen ved den nye Lillebælts bro (på Fyn siden) ligger en planteskole, som jeg absolut måtte besøge når jeg var på vej hjem.

Det var et godt sted - et rigtig godt sted og det bedste af det hele var at de havde 50% på alle deres stauder. Så I kan sikkert gætte at der blev handlet godt ind.
Så i dag kunne jeg begynde med at dele Hostaer, plante stauder, busk og lægge en masse forårsløg. 
Imellem måtte jeg tage en pause, drikke lidt kaffe, spise en enkelt vingummi og når der var sådan en pause var jeg lidt i haven og at se til nogle af de andre ting der står i haven. Det viser jeg også et par enkelte billeder af.
Så nu kommer der en række billeder af lørdagen hvor der nærmest fandt et plant amok i det nye bed.


Forsyninger til give energi til at der kan arbejdes.


Nogle af de nye planter der er købt på Fyn.


Et lille billed af hvordan det ser ud inden jeg startede i dag.


Hosta der er delt og plantet.


Hostaen som er gennemgående i bedet, og så er der plantet to hjortetrøst som har hvide blomster. Den bliver ca. 80 cm høj. Desuden er der plantet fem Duehoved, som også bliver ca. 80 cm høje. Plus at der er lagt en del løgplanter af forskellige narcisser.


Hjortetrøst


Duehoved.

Nu kommer der et lille pause indslag (det er hårdt at grave hostaer op, dele dem og plante dem igen.)


En rose jeg købte i sommers. Navn ukendt
Men den er sød. Min bondemand synes den ligner marcipanroser, som hedder på islagkagen.Klematis som jeg købte i maj, som nok er lidt besværlig - synes den har divanøkker.Men den er køn.

Efterfølgende blev der plantet forskellige former for salvie og to lyserøde anemoner af de lidt høje slags
Her er billed af Salvia Blaukönigen, men der blev også plantet Salvia Caradonna.


Bjergmynte, som bare dufter så godt.


Og den flotte Anemone Preacox, som skulle blive 60 cm høj. Dem blev der plantet 2 stk.
I forbindelse med med et indslag hvor jeg skrev om at jeg overvejede at anlægge et nyt bed spurgte jeg om der var nogen som kunne komme med forslag til plante. Der blev der bl.a. foreslået havehortensia Winky Pinky. Da jeg holder meget af hortensia og har flere af dem, var jeg slet ikke i tvivl at den måtte jeg have.

Endnu flere Anemoner, denne her er hvid og hedder Anemone Japonica - Whirlwind og den bliver 90 cm høj. Desuden er der plantet Lavendel og Pragtskær.


Sådan ser hele det styk ud efter det er plantet til. Næste i foråret skulle der gerne blomstrer en masse løgplanter lige fra februar måned til slutning af maj måned. Der er i hvert fald lagt en masse af dem i dag.


Og den del af bedet som blev plantet til sidste weekend.
Jeg mangler fortsat lidt endnu, men det regner jeg med at det kommer indenfor de næste par uger.


Faldt lige over denne her fyr som lige har sat sig midt i det hele. Jeg håber at den synes det er flot at sidde der.

Jack og jeg vil gerne ønske jer en fortsat god weekend.


Fortsat god weekend


10 kommentarer:

 1. Hej Kirsten!
  Hvor bliver det bed helt fantastisk godt, er vild med den linje du har lagt, og stenene, det harmonere. Herligt at gå sådan amok med planter:-) Din ukendte rose er også skøn, har et særligt forhold til de farver på roser i tiden;-) Dit pause indslag der hvor jeg kan se den flotte stenbelægning gør mig nysgerrig på hvad der er i det område, for det ser spændende og meget behageligt ud.
  Jack er skøn klø ham lidt fra mig:-)
  Hilsner fra Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Anette.
   Tak for din kommentar. Det er dejligt når andre kan se at det kommer til at blive godt. Skal hilse fra Jack han synes at det var dejligt med ekstra opmærksomhed :-)
   Det stenområde du kan se har jeg nok ikke beskrevet så meget som jeg egentlig havde planlagt. Jeg har jo beskrevet baghaven, så jeg må heller en dag beskrive midthaven og den øverste del af haven, som lovet. Jeg vil forsøge at stille din nysgerrighed. Det er altid godt have en sådan en.
   Kh.
   Kirsten

   Slet
 2. Hej Kirsten.Du har da godt nok haft travlt.Og det tegner godt med alle de planter du har sat.................er selv rigtig glad for hosta.
  Duehoved har jeg også fra min mor...............og den blomstre så fint lige nu.
  Var slet ikke klar over at man kan få hjortetrøst i hvid.
  Din Multiblue klematis skal nok komme efter det.Har både en i mit drivhus og en på friland.
  Og nu er det jo tid til at lægge løg så vi har noget at glæde os til til foråret.
  Med alle de planter du har sat skal bedet nok lukke sig allerede til næste år.
  Rigtig god søndag til dig og Jack Knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Jette.
   Lige siden jeg satte det første spadestik har jeg glædet mig til at skulle plante en masse planter i bedene. Det er næsten som om det er belønningen for at grave - at der kan imens tænkes en masse om planter, sten og andet godt. Og så planlægning bagefter er lige så sjovt. Nogen gange skal der revurderes i ens tanker og planer, men det gør det ikke mindre spændende. Og ja jeg glæder mig om bedet og kan næsten se det hele for mig fra næste år, hvor det hele starter med en masse løgplanter der titter op hist og pist.
   Nu mangler jeg bare det sidste nemlig den gang sti indtil vinduet, men der har jeg tænkt en masse med mindre sten og granitkantsten som er sorte. Den har jeg nemlig liggende i mit lille stenskatkammer :-)
   Min far var lige et smut forbi i formiddags med en stor whisky tønde samt kunne han fortælle at han havde en masse 10x10 granitsten - de kaldes vist også brosten. Han mente at de også kunne lægges der. Så der er lige tiden som forandringer.
   Og skal jeg oppe ved mit stakit have plante blod ahorn som jeg har bestilt på planteskolen :-)
   Du må også have en rigtig god havens dag
   Kh.
   Kirsten

   Slet
 3. Hold da op, du har godt nok haft travlt!
  Sikke et arbejde. Det ser godt ud med markstenene i kanten....tror det bliver vældig flot, når planterne har "sat sig"...
  Ja, jeg kan godt snakke med om, at det er HÅRDT at grave hostaer op og dele dem. Vi fik jo gravet den største af hostaerne op i år, da den var ALT for stor til det bed den stod i.... Er du så færdig, hvor var det hårdt arbejde.

  Den blev delt i 3-4 dele. Jeg beholdt selv to og gav de to andre væk. Var lidt spændt på om den kunne holde til det....14 dage efter begyndte den at blomstre, så det fik altså fint.

  Nu får den lov at stå i fred - til næste efterår, hvor den skal graves op igen og deles. Jeg vil nemlig have mange hosta i forhaven, når den er omlagt.

  Jeg er ikke begyndt at lægge løg endnu, men det bliver ikke så hårdt et arbejde i år, da langt de fleste bliver lagt i krukker og spande. De fleste af dem skal have en fremtidig plads i forhaven.
  hav en god aften.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Esther.
   Ja det er hårdt, og så er de ikke engang så store dem jeg har delt, da de sidste blev delt for ca. 3 år siden. Og der er egentlig flere der mangler at blive delt, men jeg må se om det bliver her i efteråret eller i foråret 2016.
   Ja det bliver godt når det har sat sig og det ser lidt mere naturligt ud. Men jeg kan sagtens se det foran mig.
   I forhold til løg har jeg heller ikke lagt alle i endnu. Jeg har nemlig også planlagt at lægge nogle i krukker, så de kan flyttes rundt i foråret. Men jeg skal lige have fjernet de sidste sommerblomster som optager krukkerne pt.
   Kh
   Kirsten

   Slet
 4. Sikke en flot have du har - og sikke da et fantastisk bed I nu laver. Jeg kan sagtens se det for mig, og det bliver da fantastisk. Det virker så frodigt hos jer, og jeg er vild med den belægning som jeg kan spotte. Ihhh hvor jeg glæder mig til at snuse videre rundet her inde på din blog Kirsten - og sikke jeg glæder mig til at følge den.
  Mange glade havehilsner fra Susan

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Susan.
   1000 tak for din ros.
   Jeg er også meget glad for haven som jeg bruger en del af min fritid i. Jack og jeg holder meget af at gå rundt herude og snuse til alt hvad der gror i haven, eller sidde i driveren, kigge, drømme, få ideer til de ting man kunne, som ikke altid bliver levet ud. Men det tænker jeg at du også kender fra din egen vidunderlige have, som jeg følger. Og ja så dine to havehjælper som jeg morer mig meget over.
   Det lyder til at der er noget jeg skal have gjort næste weekend - at lave indlæg om den del af have hvor den stenbelægning er.
   Vores jord er nok det man holder en tung jord, Den holder på fugtigheden hvilket gør at der går lidt længere tid inden tingene begynder at visne eller virker tørkeramt. Det betyder til gengæld at nogle blomster ikke kan gro så godt her fordi de råder væk, Men det skal man bare vide, og handler derefter. Så nogen planter jeg vidende om at det ikke altid går som havekonen ønsker sig det.
   Du er hjertelig velkommen til at snuse lige så meget du vil. Det vil jeg blive rigtig glad for. Alle er hjertelig velkommen til at følge mig rundt i haven og det jeg går og laver :-)
   Kh.
   Kirsten

   Slet
 5. Iøvrigt..... Jack ser bare helt fantastisk ud. En helt perfekt havehjælper.
  Susan

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja han er en fantastisk hjælper og følger mig tro igennem mit liv, både inde og ude. Efter jeg har lagt løg i det nye bed har han endda ville hjælpe mig med at checke efter om de fortsat var der hvor vi lagde dem i går. Har sagt til ham at så meget behøver han ikke at hjælpe mig.
   Kh.
   Kirsten

   Slet

Mange tak for dit besøg på min blog. Du er hjertelig velkommen til at ligge en kommentar. Det vil jeg blive glad for.

Venlig hilsen Kirsten