lørdag den 5. september 2015

Regn og blæst på gård og have

Jeg tænker at man nok ikke er helt normalt når man sådan en formiddag går i haven. Der vil nok også være mange som tænker at hende der hun må have en skrue løs, siden hun begiver sig udenfor, endda for at ligge nogle sten og endda for at plante. Ja jeg har sikkert en skrue løs måske også to, men det er ikke vejret der er forkert men den påklædning man har på.

Jack og jeg fandt de ting vil skulle bruge frem, og udstyret med den lange havefrakke, som jeg bruger i det tidligere forår, tørklæde, sveater med hue på, hansker og ikke mindst mine nye gummistøvler, gik vi ud i det her blæsende vejr med sol og regn. måske nok mere omvendt - regn og sol.
Jeg havde inden for den sidste uge købt lidt af hvert som skulle plantes i det nye bed, som jeg næsten er færdig med - der mangler dog et par sten hist og pist, og det tænkte jeg var oplagt at få i jorden i dag.
Sten skulle jeg også bruge, så vi gik om bag staldene

Hold da op hvor det vådt og mudderet deromme. heldigvis mødte vi min lille bondemand, og Jack kom med i traktoren. Jeg havde jo trillebøren med, så jeg fortsætte bare igennem alt det mudder. Jeg fandt de sten og skulle bruge og fik dem i trillebøren. Men hvor dum kan jeg dog være. Tja det kunne jeg da godt have tænkt mig til. En trillebør fyldt med sten, kan jeg ikke køre igennem mudder. Så jeg måtte pænt vente på assistance fra min kære bondemand. Han var igang med at fjerne  halmbanen der blev brugt i sommers til at få de små halmknippe op på halmloftet. Så mens jeg ventede var der mulighed for at tage nogle billeder af de våde områder.

Det er den vej som kørne går når de går ned på markerne. Når vejret er sådan er de ikke til at drive ud, da det er for blæsende for dem. Og de står da også det meste af dagen ved leddet, fordi de gerne vil ind i stalden igen.


Billedet ud over en af markederne. Halmbanen løftes op, for at den kan komme ud af gavlenden. Så er den kommet ud og den skal køres om i laden, så den kan lægges væk.


Min trillebøre med sten, Kom en eller to mester ud og så var det slut med kræfterne.


Dejligt at man kan få hjælp af mand og maskine. Han sætte i øvrigt trillebøre op i skovlen og tilbød mig en plads, også oppe i skovlen. Men det takkede jeg nej tak, så modig er jeg ikke. Ikke fordi jeg tror at der vil ske noget, men heller gå om i haven.

Om i haven var trillebør og sten ankommet, og bondemanden var kørt væk igen.


Som tidligere skrevet har jeg planlagt at der langs med den nedgravet stenkant skal plantes Hosta, som jeg i forvejen har i haven. De trænger til at blive delt. Jeg havde en som stod i en spand, så den blev delt i tre og plantet. Det er ikke nogen stor fornøjelse at plante det her vejr og slet ikke i det jord, men det gik nogenlunde.
I en sidste uges tid har jeg købt nogle anemoner, som kunne købes til en god pris ved en dagligvarebutik. De kostede 30 kr, pr. stk og de er utrolige fine.
De hedder Anemone Hupehensis - høstanemone. De skulle blive ca. 60 til 70 cm høje, så de vil kunne stå fint bag Hostaen og den store sten, som Rasmus mente skulle placeres der. jeg holder meget af høstanemone og jeg har dem stående flere steder i haven.
Bedet er reelt delt forstået på den måde at der i midten skal være en gangsti på til et vindue. Der skal der ligge trædesten og grus. Men det er ikke blevet anlagt endnu fordi de trædesten jeg har er tunge, så jeg skal have hjælp til den del.
Men i den anden ende i det her bed, lige ved lågen har jeg plantet Blå Bjørnegræs. De har en meget flot blågrå  farve, som passer fint med den Hosta jeg har plantet, da den også er i de farver.

I øvrigt er det egentlig mange år siden at jeg har set Bjørnegræs. Jeg kan huske at min mor har haft for mange år siden. Men græsser er ved at komme frem igen, så der kommer sikkert mere af den slags.


I midten har jeg plantet en anden græs, som jeg købte engang i sommers på en af mine søndagsture til planteskolen. Det er Blåtop - Molina Arun. "Heidebraut" hedebruden betyder det vel direkte oversat. Den skulle blive op til 120 cm høj og få små violette blomster.

Bedet er selvfølgelig ikke færdigplantet, men jeg stoppede simpelthen fordi jorden var plask våd, jeg var plaskvåd og det blæste kraftigt fra vest. Lige i det hjørne jeg var i.
Lyset er så flot lige nu. Jeg kan godt lide den vekselvirkning imellem sol og skygge.


Sidste weekend fik jeg kørt træflis ind til det stykke langs med hækken og jeg fik i dag pyntet lidt op i forbindelse med at det er efterår.
Kurven er en af de jeg har flettet for en del år siden. Den har stået i garagen og har ikke gjort nogen gavn. Så den er nu pyntet med fine efterårsfarver.

12 kommentarer:

 1. Det er da vildt alt det vand i har fået. Selv om vi har fået en del de sidste dage er der stadig knastørt bare er lille stykke nede. Godt kæmpet med dit projekt...det skal nok blive godt.

  SvarSlet
  Svar
  1. tak. Her er det ikke tørt nogen steder ikke engang et spadestik ned i jorden. Så jeg har i dag ikke behøvet at tænke på at vande planten eller plantestedet. På et tidspunkt må der gerne komme nogle dage med tørvejr, varme og sol. Vi mangler at høste lidt endnu og jeg vil gerne have løg i jorden uden at jeg behøver at pakke dem ind i mudder.
   Kh.
   Kirsten

   Slet
 2. Hej Kirsten, hvordan kunne du dog finde på at slæbe Jack ud i det vejr☺godt bondemanden kom og reddede ham. Han slap vel ikke for en tur i vaskebaljen.😊
  Det er godt nok sejt af dig. Men jeg forstår godt du ikke kunne rokke tildebøren ret langt med alle de sten i. Mon ikke du sover godt i nat ?
  Det bliver altså så godt med dit nye bed. Og hvor har du pyntet fint til efteråret.
  Forsat god weekend til jer.
  Knus fra Linda og Alma (der meget hellere vil være inde og blive kløet på maven☺.)

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Linda.
   Ja hvordan kunne jeg da finde på det. Det vil jeg heller ikke kunne hvis jeg fik lov til at bestemme. Jack han står ved døren inden jeg overhovedet har fået overtøj på. Han elsker at komme med ud selvom det er meget dårlig vejr. Han slap for en tur i baljen. Han sad nemlig oppe i den store røde traktor det meste af formiddagen. Han kom først ud af den da jeg var færdig. Han var med til at til at pynte op og rydde lidt op hist og pist, men da skinnede solen og det regnede ikke. Han har sovet det meste af eftermiddagen og lige nu ligger han her ved siden af mig i sofaen, med alle stængerne vejret. Og vi sover sikkert dejligt i nat.
   God nat til jer og fortsat god weekend.
   Kh. Kirsten og Jack

   Slet
 3. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 4. Hej Kirsten, hvordan kunne du dog finde på at slæbe Jack ud i det vejr☺godt bondemanden kom og reddede ham. Han slap vel ikke for en tur i vaskebaljen.😊
  Det er godt nok sejt af dig. Men jeg forstår godt du ikke kunne rokke tildebøren ret langt med alle de sten i. Mon ikke du sover godt i nat ?
  Det bliver altså så godt med dit nye bed. Og hvor har du pyntet fint til efteråret.
  Forsat god weekend til jer.
  Knus fra Linda og Alma (der meget hellere vil være inde og blive kløet på maven☺.)

  SvarSlet
 5. Tja....jeg har nu også før både plantet og luget i regnvejr...så kan godt følge dig :)

  Godt du kunne få hjælp af bondemanden. Er sikker på dit nye bed kommer til at blive fint. Hostaer er jo heldigvis meget taknemmelige og nemme at dele.

  I har godt nok også fået meget vand. Indtil i dag havde vi ikke fået mange dråber her, men det skal jeg så lige love for der blev lavet om på i dag, for vi har godt nok fået nogle heftige byger med masser af vand. Må se i morgen hvor mange mm det egentlig blev til.

  Bjørnegræs er meget specielt, men det ser godt ud. Kan huske vi havde nogle klumper i min barndomshave, omend de vist nok var mere grønne i det.

  De blå så jeg jo i Marianne Follings have sidste weekend - det så bragende godt ud - kan se du har plantet dine nogenlunde som jeg så dem plantet hos hende.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Esther.
   Jeg tror de fleste som holder meget af haven og er i den så ofte de kan, har prøvet at grave, luge ja sikkert også klippet græs i regnvejr.
   Hvor meget vand vi har fået ved jeg ikke og jeg har ikke fået spurgt min kære bondemand af, men noget har vi fået. Efter billederne er taget har det regner flere gange, og blæsten har engang imellem været meget hård.
   Ja bjørnegræs er noget specielt. og den som både du og jeg husker fra barndommens have var mere grøn.

   Jeg så godt dine flotte billeder fra den have. Det er bare en så flot have. Og jeg kan godt huske at der var billeder med græsser på, Blå Bjørnegræs købte jeg sammen med Anemonerne i netto. De kostede hver 30 kr. så det synes jeg var rimelig. De havde dog ikke så mange så jeg var rundt omkring det halve sønderjylland for at finde et par ekstra. Jeg plantede dem der, da jeg lige ved siden af har en meget stor sten liggende, som jeg tænkte Blå Bjørnegræs kunne blide lidt op.
   Håber at vejret vil arte sig den næste tid, så alle løgplanterne kan komme i jorden. Narcisser som jeg har købt en del af vil gerne i jorden, da de er lidt langsommere end andre. Har jeg hørt.
   Kh.
   Kirsten

   Slet
 6. Du er altså noget sej Kirsten, og hvor dejligt at du kunne få kørt stenene på plads, for det smat ser ud til at være besværligt at komme frem i med en læsset børe. Dit bed tegner rigtig godt:-) jeg kom forsigtigt til at bruge mine nye gummistøvler på spaden, altså helt forsigtigt flere gange for de var så gode;-) det har resulteret at spadestøvlen nu har en flække i bunden, så der trækkes vand ind...

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Anette.
   Ja det er nu dejligt når man kan få hjælp ved de tunge ting og når det skal igennem terræn som ligner et slambad. Det med ens gummistøvler flækker i bunden kender jeg godt, og det er altid de gode det går ud over, for det vel også altid dem man tager på. Mine flækker der i bunden og i siden lige der hvor man bøjer foden. Normalt har jeg også træsko på, men det var vejret ikke lige til. Men gummistøvler med huler er nu heller ikke sagen, så er det som om formålet med dem er lidt væk.
   kh
   Kirsten

   Slet
 7. Så flittig du er ude på trods af regn og blæst. Det ser rigtig godt ud. Jeg er ikke så vild med bedkanter af marksten, når stenene står over jorden, men hold da op, hvor er det flot, når stenene er gravet ned! Det har jeg ikke set før som bedkant. Jeg strakte temmelig meget hals, kørte lidt langsommere og vinkede til dig sidste lørdag, da jeg kørte forbi, der hvor jeg tror, du bor! - jeg var en tur i Løgumkloster. Den have ser bare spændende ud!

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Frede.
   Du skulle da være kommet ind sidste weekend. Det kunne være så hyggeligt hvis du var kommet ind. Jeg har ofte brugt marksten på den måde, da jeg synes det er god bedafslutning. Og så er det jo gratis da de ligger rundt omkring på markerne. Jeg har kun engang betalt mig til at få marksten, og det var fordi de skulle være store. Der fik jeg hjælp af en Peter Hundebøl :-) i Branderup. Men det er ved at være nogen år siden.
   Så næste gang du er på vej, må du endelig kigge ind.
   Kh.
   Kirsten

   Slet

Mange tak for dit besøg på min blog. Du er hjertelig velkommen til at ligge en kommentar. Det vil jeg blive glad for.

Venlig hilsen Kirsten