mandag den 18. april 2016

kamp eller måske

mere krig er der erklæret her. Nu skal det altså være - den går absolut ikke mere. Og til den kamp, som begyndte at i går, er der kun et våben nemlig denne her


Min gode spidsspade, som jeg kalder den. Og krudtet der bruges er knofedt, lidt kaffe på kanden og en god portion - som nok er meget vigtig i denne kamp - stædighed. 

Og hvad er det som jeg har erklæret krig. 


Hestehov.
Det du ser er reelt dens blomst, som er fremme lige. Blomsten er i foråret og resten af sommeren og efterår står bladene, som kan blive meget store. Om vinteren er der ingenting af dem.


 Normalt står de ofte i grøfter eller steder hvor der er lidt fugtigt. De formerer sig ved deres rodskud, og langsomt indtager de områder, og hvis man ikke er over dem, så kan de virkelig tage et stort område.


Og det er det, som er sket de sidste par år. Så nu skal det være. Det skal ikke væk, nej slet ikke, men de skal bare have deres leverum indskrænket. De står langs med stalden i gårdpladsen og de har virkelig bredt sig noget, ja, jeg kunne en gang imellem virkelig føle at de var på vej ind af bagdøren.

Så med kaffe på kanden, godt med tøj på, for det blæste virkelig i dag, gik Jack og jeg i krig. 
Og jeg kan lige så godt sige det - hold da hvor den gjorde modstand - så genstridig og med dens rødder, som kan være op til en mester lang, er det virkeligt en kamp at få den i trillebøren. Men heldigvis har jeg stædighed i større mængder, så der blev virkelig kæmpet.


Området jeg skal kæmpe mig igennem er ikke bare et par meter, men nogle. Ovenstående billed er taget hvor jeg står ved bagdøren og jeg tager billedet op langs med noget af stalddøren. Og nogen steder har Hestehoven bredt sig små 2 meter ud fra muren. Men ikke alt skal væk, men bare en del af det.

Så der blev gravet, samlet, revet og forfra igen. Og engang imellem skulle trillebøren tømmes.


 Og løbet af dagen blev der arbejdet støt, men efter et nogle timer valgte jeg at stoppe, for ryggen brokkede sig. Min kære mand var også kommet hjem fra en fødselsdag og sulten havde også meldt sig, så jeg stoppede for i går. 

Men idag hvis vejret tillader det fortsætter kampen. Og min mand vil hjælpe mig med det sidste og med at køre grus ud på det område hvor der er fjernet 
Hestehov.

Det skal nok blive godt, måske lidt bart i begyndelsen, men om lidt blomstrer kaprifolium´erne som gror op af staldvæggen.

Kh.
Jack og Kirsten.

16 kommentarer:

 1. Du er en knag Kirsten. En slider...
  Nu må jeg sige noget... nu ved jeg hvad den plante hedder som jeg så længe har kigget efter.
  Jeg er voldsomt betaget af den. Syntes den er så fantastisk.....
  Ja du tænker nok dit....
  Men når jeg kører til Dronninglund så køre vi igennem troldeskoven. Her står de såkaldte heste hove så smukt og troner.
  Har tit tænkt på hvad de blomster mon hedder.
  Du har lige givet mig svaret :)
  Så nu er det slut med at fundere over det og endnu en ting kan skrives på ønskelisten.

  Rigtig fantastisk dag og god arbejdslyst:)
  Masser af knus
  Charlotte

  SvarSlet
  Svar
  1. nej jeg tænker slet ikke som du tror, for jeg er jo selv betaget af den og jeg synes den er flot både nu og senere hen på året, men den skal bare holdes i skak ellers går det galt. Og den er slet ikke nem at fjerne, for den har lange rødder som ligger lige under overfladen og en imellem kommer der en en ny baby op.
   Der mangler på det her tidspunkt at blive fjernet 2 meter, og de sidder godt nok hårdt fast. Jeg kan ikke fjerne dem længere så min kæreste mand må i gang. Det er endda i det område hvor der er megen trafik fra tunge køretøjer og alligevel....
   Så hvis du tager dem ind i haven så endelig i sted hvor der ikke skal være noget og så lov mig at holde den i skak ellers er der ikke fryd over villaen mere :-)
   Kh
   Kirsten

   Slet
 2. Hvor er du altså sej Kirsten og stædig :o) det er godt nok noget af et stykke arbejde du der er igang med.
  Der hvor mit skur har stået har der tidligere været staudebed og der har der stået Sæbeurt og Høstanemoner.
  De var begyndt at vokse ud under skuret og brede sig med rodskud, så jeg var også igang i går med spaden og kaffekanden:o) Men det er jo intet i sammenligning med hvad du har gang i. Hestehov den er så smuk på grøftekanterne i øjeblikket, det er en nydelse at køre en tur på denne årstid.
  Forsat god arbejdelyst til dig, Bondemanden og Jack.
  Kram fra Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. tak om jeg er sej det ved jeg ikke, men nok mere stædig. Det er er stort stykke arbejde og jeg er noget langt, men de sidste to meter må min kæreste mand tage for det er så hårdt, at jeg ikke har kræfter til at tage dem. Så det tykke hvor der er taget er der nu lagt nyt grus på :-)
   Ja den er en flot plante og sandelig frodig og det er også den blev plantet, men den har nok overrakset mig meget.
   God arbejdslyst med dit nye stykke
   Kh
   Kirsten

   Slet
 3. Kære Kirsten Sikke en omgang! Det virker som om det er i familie med skvalderkål, blot meget kraftigere. Du er godt nok sej, forstår godt, at du vil have tyndet ud i det. Jeg skal igang med at udrydde skvalderkål ved søen. Der var så meget i haven da vi kom men det lykkedes at komme af med en del af det. Men det er noget djævelskab sådan som det bredder sig. God arbejdslyst til dig og Jack. Knus Tina

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Tina
   ja du kan god sammen ligne dem med hinanden, rødderne er bare tykke og planten større, men jeg tror at det er letter at fjerne dem end skvalderkål, får deres rødder er så fine, så det kan være svært at få det hele med.
   Ja det kan man godt kalde det - noget djævelskab - og jeg har endda inviteret dem ind
   Kh
   Kirsten

   Slet
 4. tjaaeee og i det tidlige forår var man helt op at køre over hvor yndige blomsterne er når de dukker op..... du ved - for meget af det gode... Sådan har jeg det med mine vilde gule tulipaner, jeg kan slet ikke styre dem, de løber ud over det hele... jeg elsker dem ellers, men de må meget gerne blive der hvor jeg vil have dem :-) :-)

  http://sussinghurst.blogspot.dk/2010/05/vi-de-vilde-tulpaner.html

  SvarSlet
  Svar
  1. ja det har du ret i at for meget af det gode bliver til noget træls noget. Jeg er betaget af Hestehov og jeg synes de er kønne på deres måde, men nu er det altså for meget, så nu skal deres område indskrænkes.
   Og ja den gule vilde tulipan er sød og enkel, men den kan også tage overhånd som meget andet vi henter ind fra naturen.
   Så jeg kan godt forstille mig at det er en kamp hvert forår.
   Jeg kan desværre ikke gå ind på din blog eller linket.
   Desværre
   Kh
   Kirsten

   Slet
 5. Puh...sikke et arbejde. Fortsat god arbejdslyst, når du fortsætter med det hårde arbejde. jeg har ingen hestehov i haven, så vidt jeg ved...men jeg har skvalderkål... :( Importeret med planter jeg har fået. Dengang var jeg ikke opmærksom på lige at tjekke for skvalderkål før jeg plantede ud...det svier så til mig nu.
  ....Derfor er min fremtidsplan da også at jeg fra næste sæson må tage en lille del af hvert bed ad gangen og grave igennem...dvs. alle planter op, rense for skvalderkål og så plante igen.
  Det bliver et kæmpearbejde, men heldigvis er det kun Flammebedet og de blå bede, der har problemet.
  Fordelen ved at skulle grave det hele op, er at jeg så også kan jordforbedre, så min meget lerede jord bliver mere muldrig. Det er i hvert fald håbet.
  Hav en god mandag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Esther en god plan - håber at den virker. Jeg tror ikke at jeg har skvalderkål i haven, jeg har i hvert fald ikke set den - og jeg er også glad for at Hestehov kun er i gårdpladsen, for inde i haven ville den godt nok hurtig tage overhånd med den jord vi har.
   Kh
   Kirsten

   Slet
 6. Sikke en omgang! Men er sikker på, at det nok skal blive flot når det er blevet indskrænket en smule :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Sandie det håber jeg det bliver -lidt bart - men så må jeg stille lidt op en bænk og lignende. Indtil nu mangler der to meter og de er så hårdt det, så den sidste del må min kære mand tage.
   Der er lagt grus på den del jeg har fået fjernet hestehoven på og det ser godt ud
   Kh
   Kirsten

   Slet
 7. Hej Kirsten
  Ja den vil jeg bestemt ikke invitere ind i min have, men godt kæmpet - jeg håber, du vinder kampen.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. åh Kære Lisbeth det må du heller ikke uanset hvor flot den er, den skal kun sættes steder hvor den ikke gør skade og må brede sig. Men ikke i en haven. Det ville jeg heller ikke gøre. Og du kan jo se i en gårdsplads hvor de har kørt dem der har hentet mælk, leveret foder, traktor og biler, formår den alligevel at brede sig.
   Og ja jeg vinder kampen kan du tro, dog mangler jeg to meter og dem må min kære mand tage da jeg ikke har krafter til det sidste. Det andet som er fjernet er der lagt grus ud på og det ser godt ud.
   Kh
   Kirsten

   Slet
 8. Hej Kirsten. Respekt herfra.Du er godt nok sej..........for kan jo se at det er rigtig hårdt arbejde.
  Heldigvis har jeg ikke sådan noget her hos mig.
  Og i dag er det bare så koldt og blæsende.Så vil bruge dagen til at ordne min udestue.
  Blæsende hilsener Knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Jette.
   I går blev der ikke arbejdet i det område netop på grund af blæsten og de sidste to meter kan jeg ikke tage, så dem må min mand tage da jeg ikke har den kraft der skal bruge. Men der er kørt grus ud på det der fjernet og det ser godt ud.
   Så lige om lidt er de sidste to meter også taget :-)
   Kh
   Kirsten

   Slet

Mange tak for dit besøg på min blog. Du er hjertelig velkommen til at ligge en kommentar. Det vil jeg blive glad for.

Venlig hilsen Kirsten