lørdag den 18. juli 2015

Baghaven i Kirstens have - rundt om driverhuset II

I det foregående indlæg fortalte jeg lidt om havens opståen og planlægning af denne - eller manglende planlægning. Jeg kom også ind på et ønske som i gik i opfyldelse, nemlig mit driverhus.
Men i baghaven er der ikke kun vores driverhus, men der er også mange andre ting.

I dette indlæg vil jeg vise vores baghave og de ting som er der. Oprindelig var baghaven tænkt som området hvor der bare skulle være græsplæne og træer. Baghaven ligger bag ved midterhækken, som jeg kalder den.
I nogle år var der også kun en plæne og nogle træer. Men for den del år siden var jeg så heldig at få fat i et brugt lille lysthus, som blev stillet op dernede. Foran og rundt om det lille lysthus blev der lagt fliser og stilt et par krukker med nogle sommer blomster. Jeg har desværre ikke noget billed fra det lille hus, men jeg kan fortælle, at der er blevet holdt mange sommerfester dernede. Ungerne har haft slæbt madrasser derned og sovet om natten. Men som med mange andre ting så forfaldt huset. Og efterhånden trængte det til en kærlig hånd. Imellemtiden havde jeg bare fået en så dårlig ryg, at jeg ikke kunne komme over det, så det stod bare der og så mere trist ud, som tiden gik.
Vi havde talt om at det skulle væk, fordi det gik mig på at jeg ikke kunne holde det, og da en mand fra omegnen en dag kom og sagde at han gerne ville have det imod at han fjerne det, sagde vi ja. Så han hentede det en dag. Han har så taget sig kærligt af det, og jeg ved at han har sat det ved en sø, som ligger inde i en plantage. Bedre det end det stod hos os og ikke blev brugt.

I nogle år stod området så bare ubenyttet hen og baghaven så egentlig noget trist ud. Jeg var på det tidspunkt begyndt at tage en anden uddannelse, så jeg havde ikke så megen tid til at tænke i nyt omkring baghaven. Jeg koncentrerede mig om den øverste og midtdel af haven, men det er en anden historie, som kommer på et andet tidspunkt.

Da jeg var færdig med at tage den uddannelse som jeg var startet på i 2008 kunne jeg langsomt begynde at tænke lidt mere i have og specielt i baghaven.
Det var så småt begyndt at blive populært med orangerier. Og langsomt begyndt at jeg få ideen omkring et drivhus, som kunne fungere som et driverhus, altså en erstatning for lysthuset, hvor vi har haft mange gode timer. Driverhuset er bare mere vedligeholdelse venligt, end et træhus.
Men der skal jo engang imellem en længere forhandling til for at få noget gennemført. Dette tog sådan ca. 2 år før min kære mand var mør, vil nogen sige, jeg vil nok kalde overbevidst om den fortrinlig ide, jeg havde.

Driverhuset skulle stå det sted hvor lysthuset stod, og så blev det sat der. Det var sidste sommer i 2014.
Jeg kunne allerede begynde at se nogle andre muligheder omkring driverhuset, så sidste vinter blev brugt på at lave højbede til at etablerer en lille køkkenhave. Kartofler blev i marts lagt til spirring, og de efterfølgende måneder blev der sået frø, købt Dahliaknolde, så vindueskarme inde i stuen var fyldt med potter, små fade og andre ting der kunne gro noget i.

Foråret blev altså brugt til at gøre at de ideer jeg havde, til en realitet og jeg synes at det tog godt nok lang tid før det var muligt at starte på bedene i baghaven. Under vinterens storm var der bare også sket det, at flere af driverhusets glas var sprunget i 1000 stykker, så de skulle fjernes. Der blev plantet en bøgehæk på østsiden af driverhuset for at tage noget af suset som vi siger hernede.
Og så i midten af april kunne min mand og jeg begynde at bære højbedene ned i baghaven. Oprindeligt havde jeg lavet to, men jeg havde nok ikke lige tænkt mig om, så jeg måtte lige lave en mere af slagsen.
De blev fyldt med vores egen jord plus noget naturgødning fra køerne. Efterhånden blev de plantet til og sået til med følgende:
Rabarber - 4 stk.
Løg blev sat.
Rødbeder blev sået.
Fresia løg, som jeg fik af svigermor, blev lagt imellem rødbederne.
Purløg.
Hovedsalat, i murerbaljer
Spidskål, i spande med net over.
Petersile.
Kartofler,
Tagetes
Morgenfruer
og ikke mindst forskellige Dahlia knolde.

Jeg havde egentlig også sået Frøkenhat, men ikke en af dem er blevet til noget. Øv de er ellers så flotte.

Så har jeg afprøvet lidt, og jeg må indrømme at det nok ikke gik som jeg havde troet. Om det er den skarbe vind eller andet ved jeg ikke, men det ser ikke ud som det lykkes med min jordbærhimmel.

Men de fleste ting er kommet godt igang og vi høster lidt i de forskellige bede og spande.

Nu har jeg vist skrevet nok, så jeg tror at det er ved at være tid til at vise nogle billeder dernede fra.


De tre højbede på stribe, hvor den længst væk, er den med jordbærhimlen. Der er skiftende sol og skygge i løbet af dagen.


Lidt tættere på, hvor I kan se Tagetes, Morgenfruer og Dahliaknolde i højbedet tæt på. Det efterfølgende højbed er der kartofler og 2 stk. rabarberplanter.

Midterhøjbedet og højbedet med himmel på. I spandene er der plantet Jordbær af en sort der hedder Polka. I hver spand er der plantet 2 planter og der hænger 10 spande. Ideen var at jordbærene skulle hænge ud og kanten. Så ville de være lettere at plukke og ville heller ikke blive ædt af snegle. Men vinden har bevirket, at planterne bliver kastet frem og tilbage, så bærene blev plettet og dermed bliver kedelige.
Så jeg tænker at de bliver taget ned og planterne bliver plantet om i firkantet murerbaljer. Det har jeg prøvet før og det fungerer rigtig godt.


Himmelhøjbedet fra en anden vinkel.


Den lille terrasse foran driverhuset.


Venstre side af den terrasse, jeg har placeret nogle krukker, og en træsøjle jeg lavede sidste år.


Træsøjlen med Tagetes i en metalfad. Jack kan liges anes. Han elsker solpletter, så der soler han sig.


Lidt sjovt kan jeg godt lige at lave i haven og det ser også hyggeligt ud. Græssens top som ses, har jeg stående i en krukke. Jeg mener at den har stået i den de sidste par år.
Det er hyggeligt når den står og vejer i vinden. Den får aks, hvis det hedder sådan, og i efteråret skifter den farve og bliver flot rødlig.


Nogle højbede jeg lavede af de rester der var af det træ som driverhusets gulv er lagt i. Der har jeg plantet forskellige løgplanter, Salvie, dagliljer, anemoner, og staudeærteblomst, som får hvide blomster. Jeg mente ellers at jeg havde købt dem i en lilla farve, men jeg må huske forkert, da de er så småt begyndt at blomstrer og de er hvide. Endvidere har jeg lave Hosta deroppe.


Et lille smugkig ind i driverhuset. Som det kan ses så mangler der nogle glas, både i taget, i siderne og i begge gavlenderne. Men det er vi i ved at få styr på. Vi har besluttet at alle glas tages ud, limes derefter fast med silikone. Vi håber at det vil hjælpe.


Små solsikker som nyder varmen inde i driverhuset.

Når man står ved driverhuset og drejer sig 180 grader, kigger man på midterhækken, som adskiller baghaven og midthaven.


Baghaven og midhaven bliver adskilt af to bøghække, hvor der er tre åbninger. Åbningen i midten er belagt med brosten og der står en en slags søjle, hvor der er en skål i toppen af denne. Jeg har plantet sommerblomster deri. Det er bl.a Nelliker.


Jeg har haft denne søjle i mange år, og jeg synes den med årene bliver kønnere og kønnere, når der kommer spor fra naturens egen patina.

Skålen bæreres af tre af de her, hvor jeg har taget et billed af den enes ansigt. De er søde de tre små buttede drenge.

Når man så vender jeg om og kigger ned i baghaven kan man ane en hæk, Den omkranser det meste af haven.
For en del år siden gik der et stykke af hækken ud. Jeg formodede dengang at det var mosegrise der havde ædt rødderne. Der var næsten 5 meter. Så der blev plantet nogle nye og jeg valgte dengang at der skulle være en åbning der. Og så skulle der selvfølgelig laves en bue.

Min far, som finder mange sjove ting på sin færd, fandt for nogle år siden, dette stykke stakit. Det blev lavet sådan at den kunne fungerer som låge.

Bag ved lågen ligger der en lille mark, som jeg i mange har haft et stort ønske om at få tillagt haven. Men det mener min mand ikke kan lade sig gøre imens vi har landbrug, så engang imellem går der kvier eller kalve på den lille mark. Men det er nu også meget hyggeligt.


Her står jeg ofte og holder en pause, og kigger ud på marken hvis der går nogle af gårdens dyr. Men jeg drømmer også om hvad der kan laves af spændende ting ude på marken. Men hører til mine drømme og i hvert fald til fremtiden.

Mønstret på den fine låge.

Imens jeg er gået rundt i haven og taget billeder, så jeg har selvfølgelig ikke været alene.


Jack har gået bagved mig det meste af tiden.

Både Jack og jeg ønsker jer alle en god søndag. Og på mandag er det hverdag igen. Så er min 3 ugers ferie nemlig brugt.

God søndag til jer.
4 kommentarer:

 1. Hej Kirsten, dejligt med endnu er fortælling fra din have, og driverhustes tilblivelse.
  Hvor er det altså lidt øv med din jordbærhimmel, den ser så fin ud. Men det har sikkert været for hårdt med alt den vind vi har haft i år. Godt du ikke bliver slået ud af det og kan finde anden anvendelse for planterne til næste år.
  Jack han er bare dejlig :o))
  Masser fa hilsner fra Alma og mig.

  SvarSlet
 2. Kære Linda.
  Nej der skal nu mere til for at jeg blive slået ud af det. De er idag blevet omplantet over i murerbaljerne og sat på flisegangen bag ved driverhuset.
  Jeg er lidt bekymret over at jeg måske skrive for meget, og skulle bare vise billeder, men jeg vil jo gerne introducerer jer for min have og hvordan den er opstået, men jeg håber at de der læser mine indlæg vil skrive hvis der er for meget fortælling.
  Skal hilse mange gange fra Jack og jeg tror at han synes Alma er sød :-)
  Kh.
  Kirsten

  SvarSlet
 3. Hej Kirsten Dejlig fortælling fra din skønne have og drivhus.
  Der er godt nok meget tekst...................men jeg vender tilbage og nærlæser det.Og du har da godt nok noget at holde.Lidt surt med dit drivhus............har selv prøvet noget lignende under en storm.
  Ja !!! ferien varer desværre ikke evigt.......................men hverdagen er nu heller ikke så tosset.
  Rigtig god aften Knus Jette,

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Jette.
   Ja jeg ved godt at der er nok noget jeg skal arbejde med - at skrive lidt kortere indlæg. Men jeg synes at det er svært, for jeg vil jo gerne fortælle jer om have og dens liv, og noget kan gøres i billeder, og andet kan bedre fortælles i tekst. Jeg er nok lidt miljø skadet. Jeg skriver i forvejen meget (arbejde) og der bruger jeg jo aldrig billeder. Så jeg håber at I kan bærer over med mig indtil jeg får det lært.
   Jeg synes ikke at jeg har så meget at holde. Jeg kan ikke fordrage at der er bar jord i bedene, så jeg planter tæt, eller ligger en større sten. Så dermed gror det hurtigt tæt, så er det lettere at holde. Og så ved du jo at jeg også holder meget af hosta. Lige som andre :-)
   Ja det er surt med driverhuset, men vi er ved at få styr på det
   Kh.
   Kirsten.

   Slet

Mange tak for dit besøg på min blog. Du er hjertelig velkommen til at ligge en kommentar. Det vil jeg blive glad for.

Venlig hilsen Kirsten