onsdag den 14. oktober 2015

Løvfald eller når naturen er under forandring

Vejret i dag var slet ikke til at gå i haven, men jeg det har vist sagt de sidste dage, så undskyldninger var der ikke rigtig flere af.
Og der var nogle ting jeg skulle have styr på derude fordi man ved aldrig hvornår der lige pludselig kommer et vejrskifte af den mere kølige art. Det jeg tænker på et frostgrader.

Så Jack og jeg tog det varme tøj på og gode arbejdshandsker som kan holde fingerne varme.

Midt i gårdpladsen har vi et meget stort træ og det er i fuld gang med at smide dens blade. Men når det ikke har så mange blade på dens grene, får vi også et helt andet lys ind i huset. Og det er jo dejligt når lyset ikke er så stærk som på denne årstid.

Langs med stalden har vi engang for mange år siden plantet hestehov. De har bredt sig så de står lige fra stalddøren til vores bagindgang. Næste år tænker jeg vi skal være lidt hårde ved dem, da de har det meget godt der, så de spreder sig meget 


Der er heller ikke mange blade på min dværg Syren, som også står i gårdpladsens areal. De står - for der er nemlig plantet 2 af slagsen - i en aflang murerbalje. Jeg plantede dem da Rasmus - vores søn - blev konfirmeret, og det var i 2009. Men jeg tænker at jeg skal have dem plantet om næste år, fordi det er ved at være sparsomt med blomstringen. Den krybende Sankt Hans urt - holder meget af dem, og jeg har dem flere steder i haven.

Indtil videre har Jack og jeg kun været omme i gårdspladsen, men dette billed er taget over hækken, og her kan det ses at vejret bare ikke har været særlig hyggeligt.


Men nu er vi endelig kommet om i haven, og det er meget spændende for en lille nysgerrig hund at snuse til blade og andet der ligger på græsplænen. Der kunne jo have været nogen i hans område. man ved jo aldrig f.eks. en musEfteråret krysantemum har også skifte dens farver. Den var oprindelig i nogle helt andre farver, end dem som den har nu.

Sådan så den ud for 1½ måned siden. Den gang boede der en snegl i blomsten. Nu er der bare de gule knopper tilbage.Men det var egentlig ovenstående jeg kom efter. Tiden er nemlig til at få knoldene op af det højbed de har stået i siden foråret. Og der er heller ikke megen blomst tilbage. Regn og blæst har gjort det svært for dem her de sidste uger, så der stod enkelt tilbage, så den blev foreviget. Den er også flot, dem skal der nok flere af næste forår.
Men en to tre så var alle Dahlia knolde taget op, og toppen blev smidt i anhængeren, som affald. Knoldene er i eftermiddags lagt over i garagen for at tørre lidt og derefter bliver de lagt i en kasse.


En lille forkommen høstanemone, den ser noget forblæst ud.


Store blade af min maxi Hosta. Dens farve i dag var nærmest helt guld farvet.


En af mine græsser som bliver helt rødlig i dens blade når den begynder at vise sin efterårsdragt, men i år viser den ikke så meget af den, men jeg tror at det har været for vådt og koldt.


Ellekogler og deres rakler. Koglerne er rigtig søde så dem har jeg ofte brugt når jeg har lavet forskellige ting i forbindelse med julen.


Resterne af de røde bær, som Stærene virkelig har spist sig mætte i.


Et flot blad på et lille træ der står nede ved driverhuset. Jeg ved godt hvad træet det hedder, men lige nu kan jeg ikke komme i tanke om det.
Men farven er helt sart lyse rød.


Så fik jeg lavet det jeg havde planlagt. Knolde op, resterne af morgenfruerne, tagetes og andet blev fjernet. Jorden blev kultiveret en smule. Så nu kan jorden hvile efter en lang sommer hvor den har haft en masse grøntsager og blomster boende. Og inden vi ser os om så skal man jo igang med at planlægge hvad der skal plantes og sås.


Og imens Jack og jeg har været i haven har det fortsat drysset med blade, og sådan vil det være for et godt stykke tid endnu. Det nye bed er også begyndt at vise efterårsfarver, og hvis man kunne høre hvad de forskellige planter ville sige, hvis de kunne, tror jeg at de ville sige at det bliver godt med et hvil, så energien er fyldt op til det næste der kommer - FORÅR.
Jack synes også at tiden var til at komme ind og få varmen og en lille lur.

Kh.
Jack og Kirsten.


12 kommentarer:

 1. Ja, der er stadig nok at gøre i haven. Mine dahlia får lov at stå endnu, de giver stadig rigtig mange blomster, men de melder vist frost sidst på ugen, og så er det jo slut, desværre. Hyggeligt med Jack i haven, her er det kattene, som kommer og blander sig - men de går altid i vejen, fordi de vil stå og gnide sig op af mine ben, så jeg gider dem ikke rigtig :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Dejligt at dine Dahlia fortsat har mange blomster. Nu hvor jeg havde mulighed og tid tænkte jeg at jeg lige så godt kunne tage dem op i denne uge hvor jeg holder ferie. Og der var heller megen blomst tilbage, så...
   Vi har et par katte ude i stalden og laden, men Jack jagter dem. Så dem ser jeg ikke herude i haven.
   Kh.
   Kirsten

   Slet
 2. Din have ser rigtig efterårsflot ud :o) vejret var heller ikke ude vejr her i går. Nogen gange så misunder jeg jer der bare kan tage tøjet på og så ligger jeres have lige uden for døren.
  Vi skal altid pakkes godt ind, ud i bilen over til kolonihaven og så skal der sættes varme på inde i huset så der bliver rart at være. :o) det er nu kun dage som i går hvor jeg syntes det er lidt træls.
  Alma hun skal også altid gennemsøge haven på kryds og tværs når hun bliver sluppet inden for lågen. Det kunne jo være der havde været en KAT :o)
  Vi fik ikke taget Dahlia knoldende op i går, det må blive i weekenden.
  Og så vil vi gerne have lidt sol, det vil være dejligt :o)
  Kh Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja kære Linda, vi vil have sol, bare lidt i stedet for det her dynevejr, som jeg kalder det. Jeg bliver så tung i hovedet af det.
   Ja jeg kan godt forestille mig at det er bøvlet hver gang man vil i haven, så skal du kører efter det. Og jeg føler da mig også meget heldig at jeg bare skal tage et skridt ud af havedøren så er jeg der. Men det må dejligt at have et sted som man kan tage hen til når man vil, for at bo i byen og ikke have noget der bare ligner en have, må være forfærdeligt, men jeg kender jo ikke andet end at der altid har været en have i mit liv
   Men du har et lækkert sted, som jeg godt kan misunde dig for.
   Kh.
   Kirsten

   Slet
 3. Hej Kirsten.Ja !!! der er nok at gøremål i haven endnu..................og efteråret er da for alvor sat ind.Jeg skal også igang med at tage mine dahlia op.Og mangler da også at lægge en del nye løg.
  Den krybende Sankt hansurt kender jeg slet ikke.................men fin er den.
  Og ellekogler er mine favoritter til juledekorationer.
  Nu hvor det har været så koldt har jeg stået i min udestue og lavet en stor hortensiakrans....................viser den i mit indlæg.
  Dejligt at bruge havens blomster.
  Skal lige en tur på planteskolen efter en rose.....................de giver 30% i denne uge.
  Rigtig god dag Knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja køre Jette. Man kan altid finde et eller andet at lave i sin have. Mange ting er heldigvis en fornøjelse at lave. Men det er lidt vemodigt at tage de dahlia knolde op, for det er en af de sikre tegn på at nu er det virkelig efterår med det gode og mindre gode.
   Ja jeg holder også meget af at bruge det jeg i min have når jeg forskellige ting specielt til jul. Jeg har ikke lavet så mange kranse men den jeg havde lavet med forskellige ting fra haven, var der også Ellekogle. De er søde.
   Det bliver da spændende at se hvilken rose du får med hjem. Kan du nøjes med det? Jeg mener 30% rabat, så ville jeg let komme til at tage 30% mere med hjem for tænk alt det jeg havde sparet. Griner - jeg er så let at friste når det drejer sig om planteskoler - elsker at powershoppe i den form for butik :-)
   Kh.
   Kirsten

   Slet
 4. Hold da op, jeg er slet ikke begyndt at overveje at tage dahliaerne ind endnu...ved nu heller ikke hvor jeg skal overvintre dem endnu... Det eneste jeg ved, er at dahliaerne skal ligge til tørre i mine nye løgkasser i udestuen...evt med fiberdug over hvis der kommer frost.

  Jeg er glad for jeg tog en tørn i haven i dag, selvom det regnede. Jeg fik fejet samtlige flisegange, hvilket var ualmindeligt tiltrængt. Så må lugningen komme en anden dag.
  Hav en fortsat god fredag aften.

  :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Esther.
   Jeg ved heller ikke om det er det rigtige sted jeg har planlagt at have dem, men de skal ligge ovre i garagen i en sådan en termokasse. Men først skal de tørre. Jeg tog dem op fordi jeg de næste par uger har en del travlt på arbejde - møder forskellige steder i Dk, og så ved jeg at jeg ikke for lavet meget på hverdagene.
   så for at komme lidt på forkant kom de op.
   Men der er fortsat en del der kan gøres og jeg håber at der kommer en mulighed i weekenden selvom det regner. Jeg skal i hvert fald have fejet oppe på terrassen efter grill og havemøbler er kommet ind.
   Fortsat god weekend til dig
   Kh.
   kirsten

   Slet
 5. Hejsa Kirsten.
  Sikke efteråret træder i karakter nu. Bestemt ikke noget jeg bryder mig om. Mit ude gen forvandles lyn hurtigt til inde gen!!!!!!!!
  Jeg fryser og vinden er bidende. Syntes det er så sejt at Jack og dig bare tager tøjet på og går ud. For øvrigt hvor har du en smuk gård. Kunne lige se det store vindue med de små sprosser, der må du bruge meget tid om vinteren:)
  Ja om sommeren pynter vi op og om vinteren må vi pynte ned og rydde op. Det kræver faktisk en del arbejde. Håber jeg kan tage mig sammen idag:)

  Rigtig fantastisk lørdag

  Charlotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Charlotte.
   Jeg tænker at vi begge føler det samme fordi jeg reelt når vejret er sådan som nu, primært opholder mig indendørs, men det nyttede ikke noget jeg skulle altså bare ud.
   Jeg skulle have alt væk som ikke kunne tåle frost, fordi man jo aldrig ved og i hverdagene er det ikke altid let at komme i haven.
   Jeg pynter fortsat i haven og jeg er så småt begyndet at planlægge den næste højtid der nærmer sig.
   Når der er pyntet op alle mulige steder derude bliver jeg lettere lokket ud for at se det og tænde lygterne som jeg sætter i anledningen af den højtid.Håber at du får en god dag
   kh. Kirsten

   Slet
 6. Der ser dejligt ud i din have, Kirsten! Du har sådan en landhave jeg drømmer om :-) Den krybende Skt. hansurt kunne jeg godt tænke mig. Den er på ønskelisten. God lørdag til dig! Måske skal du og Jack i haven igen ...?
  Kh Nana

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Nana.
   Ja jeg har planlagt at jeg skal en tur i driveren både for at se til de planter jeg har stående der, men også for at stille en gyngestol derned. Jeg fik ideen i forbindelse med at jeg var på besøg oppe hos Fru Pedersen i sommers, og for tre uger siden fik jeg lokket min kære mand med i Ikea, så den skal derned og stå. Jeg skal bare have syet en pude til stolen. Men indtil da har jeg en som jeg kan bruge. Jeg går ud fra at Jack vil med, selvom han i disse dage synes det er koldt. Han blev nemlig trimmet i torsdag og så er pelsen jo blevet reduceret en del.
   Fortsat god Lørdag til dig
   Kh.
   Kirsten

   Slet

Mange tak for dit besøg på min blog. Du er hjertelig velkommen til at ligge en kommentar. Det vil jeg blive glad for.

Venlig hilsen Kirsten