tirsdag den 24. maj 2016

At træde

ind i min have, vil jeg bl.a gerne formidle hvad man kan forvente at finde i haven. For mig betyder det så at havens indgang skal være pæn, indbydende, hyggelig, at bliver lidt nysgerrig på hvad der er i resten af haven,  og at den reelt måske også fortæller lidt om, hvem der bruger noget af sin tid i haven - nemlig mig og selvfølgelig Jack.

I mange år har jeg været lidt utilfreds med havens indgang. Jeg syntes simpelthen at den var uinspirerende, ikke særlig hyggelig og slet ikke var mig. Ganske enkelt kedelig.


Sådan så det ud sidste sommer. Kedelig, fint hvis man kan lide græs. Men dengang valgte jeg at lave et nyt bed på højre side. Man kan på græsset ane hvordan jeg planlagde bedet skulle se ud. 
Det bed blev færdig sidste år. Men alligevel synes jeg at der manglede noget.

Så i marts begyndte jeg at lægge planer for resten af den del af haven. Følgende blev planlagt
 • der skulle gøres noget ved hegnet. Der skulle forsøges at skabes læ, rumfornemmelse og følelsen af at det virkelig er en indgang til min have.
 • nyt bed, som skulle ligge overfor bedet, som blev til i sommeren 2015. Følgende skulle indgå i bedet - Rhodoer (inspiration fra Lisbeth fra Høneballehaven) forskellige højder, stauder og løgplanter derunder forårsløg.
Så der var ikke andet  at gøre end at gå i gang. I april fik jeg fat i en masse hegnsbrædder, som en af vores venner blev savet i to forskellige længder - 160 cm og 155 cm, samt at toppen gik op i en spids. Efterfølgende blev de malet i den samme farve som hegnet - skiffer.
I mens malingen tørrede, begyndte jeg at grave det bed, jeg havde planlagt. Det gik rimeligt hurtigt, så i slutningen af april var jorden klar til at der kunne plantes i det.

Så skulle der handles ind. Min kære mand og jeg kørte en dag op til Tørring, hvor Rododendron Haven ligger. Jeg havde forinden talt med Lisbeth fra Høneballehaven, og hun ville også være i haven den dag - herligt. Så vi gik deroppe i den herlige skov af rhodoer og beundrede alle de flotte planter. Det var svært at vælge, men jeg fik 8 planter med hjem.
Imens jeg fik disse rhodoer plantet - fik heldigvis jævnlig hjælp af min kære mand, bestilte jeg en masse stauder ved Staudestedet. Der gik ikke mere end tre dage så kom der en stor pakke med masse herlige stauder - Storkenæb, dagliljer, røllike, hvid hjerteblomst, jacobsstige, floks, skovsaster, valmue og anemone.
Men jeg manglede også højde i bedet - altså et træ. Og der fik jeg igen hjælp af den gode Lisbeth. Hun er vidunderlig og sød til at hjælpe når man spørger hende. Tak Lisbeth.
Så jeg fik købt en flot Høstrøn på godt 2½ meter :-) godt med højde, og så et par clematis, som skal kravle op af det bare hegn.

Nå, nu har jeg vist skrevet for meget.
Først vil jeg vise hvordan det nu ser ud når man står ude på gårdspladsen mod lågen til haven.


Indgangen til min have.


Hegnet er blevet højere, så nu måler det 160 cm, hver et bræt har jeg selv vattet ud, målt, holdt samtidig med at jeg har skruet skruer i :-) jeg var helt stolt da jeg var færdig. :-).


De to stole ved indgangen, som er plantet til med Hornvioler og Jakobsstige, som lige er ved at blomstrer. Bagved planterne har jeg sået tallerkensmækker, som jeg håber vil kunne erstatte violerne, når de ikke længere vil mere.

Så vi ind i gennem lågen og kigger ind i haven.


Det er næsten havens længde man kan se her.

Bedet som jeg lavede sidste år.

Det jeg plantede sidste år i det her bed, ser ud til at komme godt. Der er kun nogle enkelte ting som jeg har måtte flytte fordi det simpelthen ikke trives. F.eks Magnlia Susan troede jeg reelt var død, så den gravede jeg op og smed oppe på terrassen, hvor der er en del læ og sol. Og et par dage efter begyndte dens blade at komme :-), så den er indtil videre plantet i en spand og står fortsat deroppe. Havehortensia pinky winky troede jeg også var død, fordi den slet ikke kom med noget, men jeg fik den ikke lige gravet op, og senere hen på ugen begyndte bladene så småt at komme. Men jeg tror ikke at den trives der, så den blev flyttet op i bedet hvor det hvide japanske kirsebærtræ står. Det ser den ud til at kunne lide.

Det nye bed i år ligger overfor det bed jeg lige har vist, og normalt kalder jeg ikke bedene for noget, men dette her har altså fået et navn. Jeg har ikke spurgt vedkommende af om det er i orden, men jeg tror ikke at hun har noget imod det. Da jeg har fået en del inspiration via Høneballehaven, den kan du finde her, ja så bliver bedet altså kaldt Lisbeths bed. Hun har været kilde til inspiration i forhold til valg af rhodo, træer og nogle af at stauderne f.eks Kobjælde.


Sådan ser Lisbeths bed ud. Det er lavet som en kile, da jeg skal tage hensyn til at der kan komme en anhænger ind i haven og længere ned i haven. Borten af sten og granit kantstenene har vi lagt i 1999.


På det første bed kan man se at jeg har plantet 2 forskellige Storkenæb, en rhodo, som hedder R. Edelweiss. Derefter er der bl.a plantet Valmue og Kobjælde i to farver - blålilla og hvid. På det midterste billed er det den smukke R. Isola Bella og stauder. Det billed hvor Jack snuser til rhodo´en er Jacksonii, som jeg har plantet to af, en hver side af den gangsti som kan ses bagved Jack.


Første billed viser en gangsti som er lavet af tre mellem granitkantsten, som fører op til en bænk. Det er meningen at jeg vil stille en rosenbue nogenlunde i det område hvor Jack står. Det skal der skal plantes der er en clematis med lilla blomst og rosen Lykkefund. Og langs med stenene vil jeg se om jeg kan finde en lav storkenæb eller noget andet lavt. Andet billed er den anden Jacksonii, og den rhodo du kan se der blomstrer er R. Silberwolke, som også kan ses i Lisbeths have. Desuden er der plantet forskellige stauder f.eks Anistop, storkenæb, skovasters, strandasters,  marguerit, hvid hjerteblomst, 2 forskellige dagsliljer, floks og Jakobsstige. Det sidste billede viser det smukke træ Høstrøn, som bliver så flot om efteråret med flotte høstfarver. Der kan også ses en anden rhodo som blomstrer. Det er rhodoen som hedder R. Rema :-) Dem har jeg to af.


Stykket bag ved Høstrøn. Lidt Narcisser, storknæb og en anden rhodo, nemlig den der hedder R. Gletschernacht, som er en rhodo der dufter. De to Hosta, dem købte jeg sidste år, er den der hedder praying hands. Op af hegnet har jeg plantet to Clematis Montana Rubens.


Er det ikke et flot træ?

Det sidste bed er ikke så stort, og der var egentlig ikke planlagt noget bed. Men jeg kom til at bestille nogle stauder her sidste dag ved  Staudestedet, og så røg der lidt mere i kurven end planlagt. Og i lørdags var vi til Havemessen ved Gram slot, og der kom jeg også til at købe lidt bla. liljer. Så da vi kom hjem og min kære mand skulle noget på marken klippede jeg græsplænen, og imens jeg gjorde det opstod ideen om et bed omkring de fliser min far havde lagt for 1½ uge siden. Så da græsset var klippet, kom spaden frem, og wupti... så var der gravet og plantet blomster.


Fliserne havde min far lagt, og jeg havde en ½ tønde til overs og havde fundet en anden ½ tønde, som egentlig stod til at blive brændt af. Det kunne jeg ikke lige forstå, så jeg spurgte om jeg måtte tage den, og så blev den min. Der er plantet stauder i den der er nærmest på - det er salvie, anistop og katteurt, samt et par sommerblomster. I den anden er der plantet det lille træ, og genbrugt nogle hornvioler, som var ved at gro ud af den potte jeg oprindeligt havde plantet dem i for et par måneder siden. I jorden er der plantet en inkalilje stod der på skiltet, den hed også noget andet men jeg kan desværre ikke finde skiltet. Så er der lagt nogle liljeløg, som jeg fik som gave ved havemessen, fordi jeg er medlem af Haveselskabet - Tiger - hed liljen. Den er hvid. Og så er det også plantet storkenæb som er hvid.

Her er der plantet violfrøstjerne, anemoner - 3 forskellige slags, 3 Liljer som hedder Landini, den er helt mørk og floks.

Undskyld det blev vist et noget langt indslag, og jeg håber at du ikke er faldet i søvn. Jeg købte flere planter i Gram, som jeg ikke vil vise nu, men en vil jeg dog vise, for jeg har aldrig mødt den her Hosta.


Den hedder oversat til dansk - grå muse ører - det er en lille hosta. Jeg synes den ser så sød ud så jeg måtte have den. 

Jack og jeg vil ønske jer en god dag og lad os håbe at vejret arter sig godt :-)
Kh
Kirsten

22 kommentarer:

 1. Hej Kirsten
  Til så spændende et indlæg falder jeg sørme ikke i søvn. Hvor er det flot, så laver du "bare lige" et bed, nej to, nej tre, det er sejt. Flot form du har lavet på dem, tænk at jeg har et bed i din have, det er jeg stolt af. Der er Høneballebede i flere haver rundt om i landet, men et Lisbeth bed har jeg ikke hørt om før.
  Jeg morede mig lidt over R. Rema, den havde jeg ikke hørt om før :)
  Tak for et spændende indlæg, godt du kom i gang med at blogge.
  Knus Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak kære Lisbeth.
   Jeg er glad for at du gerne vil lægge navn til bedet i haven. Der er jo meget af det der er plantet i bedet, er inspireret af dig og din smukke have.
   Og jeg er også meget glad for at være begyndt at blogge for derved er jeg kommet ind i en spændende verden hvor jeg har mødt mange mennesker som deler de samme interesse som jeg gør - haven.
   Knus
   Kirsten

   Slet
 2. HOLD NU OP KIRSTEN.......
  Du har godt nok haft tryk på. Sikke du har kreeret og været aktiv i din have!
  Det er utrolig smukt det du har fået lavet. Det ser så indbydende og dejligt ud.
  Ja jeg tænkte helt øv da jeg var færdig med at læse. For det er en fantastisk gennemgang af din nye have.
  Hvor er det også bare sjovt at du nu har fået et bed med navn, Lisbeth:)
  Sikke en sød ny Hosta du har fået. Den har jeg heller aldrig set. Men jeg er heller ikke så meget inde i alle de smukke have planter.
  Rigtig fantastisk dag til jer
  og tillykke med din nye smukke have

  Charlotte


  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Charlotte.
   Tak og jeg er glad for at du synes om det.
   Jeg håber at du fortsat vil synes at læsningen er spændende.
   Knus
   Kirsten

   Slet
 3. Sikke et dejligt indlæg fuld af inspiration! Og alt andet end kedeligt! Jeg er ret vild med formen på Lisbeth bedet - det fungerer godt med sådan en kile - og flot med det lange kig gennem haven. Også det spontane bed ved de lækre halve tønder er fint - sikke meget du har fået lavet - skønt med nye tiltag i haven!

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Frede.
   Er glad for at give inspirationen videre til andre. Ja engang imellem skal der nyt til specielt når man ikke er tilfreds med det man har - det skal harmonere med en før det hænger sammen. Som det sikkert hos dig er der nogen hensyn at tage når man anlægger et bed eller to, så derfor Lisbeths bed som en kile.
   Men jeg er glad for at du kan lide det
   Kh
   Kirsten

   Slet
 4. Kære Kirsten.Sikke da et dejligt indlæg du har lavet i dag.
  Og hvor ser din have smuk og inspirerende ud.
  Er vild med det billede hvor man ser gennem din have med trædestenene.
  Og vi er vist mange der har opkaldt et bed efter en blogger..........er da selv stolt af to der har opkaldt deres bed efter mit lille gods.
  Min bageste bed er jo et Høneballebed som jeg lavede efter første gang jeg var på Samsø.
  Og det var nordbedet der inspirerede mig.
  Flotte trekantede bede du har lavet.........og du er da gået all in med nye planter.
  Glæder mig til at følge alle dine smukke bede.
  Og du kan tro at vejret har artet sig her hos mig.
  Rigtig dejlig aften Knus Jette  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Jette.
   Jeg er glad for du lkan lide det du ser, og du vil kunne komme til at følge haven over tid, da der kommer til at ske ændringer i haven, både mindre men også større. men det kommer senere.
   Kh
   Kirsten

   Slet
 5. Det er godt nok en fin indgang du har fået lavet, og sikke en energi :-) du har lige et par planter i overskud og så laver du et nyt bed :-)

  SvarSlet
 6. Jeg er først og fremmest meget imponeret over det flotte hegn, som du helt selv har lavet - det ville jeg ikke kunne.
  Tillykke med dine nye bede, de er blevet meget flotte. Flere af rhodo-navnene genkender jeg også fra Lisbeths have, så det er da kun fint at kalde det for Lisbeths bed. Hvor dejligt med en høstrøn, den har jeg kigget sukkende efter hver gang vi har været i Høneballe haven.
  Dejligt indlæg :)
  God aften til dig, kh

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak jeg er glad for at du synes og det skrevne og de nye bede. Ja jeg har spurgt Lisbeth efter navne på rhodoer og evt. større træer, så hun har en stor andel i det bed, så derfor var det meget naturligt at kalde det Lisbeths bed og da jeg ikke havde set andre at nogen kaldte et bed sådan - det sådan.
   Kh
   Kirsten

   Slet
 7. Bravo hvor ser det flot ud...og bravo for selv at lave sådan en flot hegn

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Sussi er glad for at du kan lide det forskellige ting jeg viser
   Kh
   Kirsten

   Slet
 8. Fantastisk indlæg Kirsten, og nej falde i søvn gjorde jeg ihvertfald ikke! Sådan en rundtur i sådan en pragtfuld have, er jo helt vidunderligt. Hvor er du bare sej og go! Du laver da bare lige tre smukke bede, og får det til at ligne en million. Smukt med smukt på.
  Jeg er helt vild med rhododendroner, og jeg har faktisk et indlæg om mine imorgen. Det er dog ikke nogen jeg selv har valgt, for de var i haven i forvejen. Men elsker dem, så de bliver.
  Rigtig god aften
  Knus Lone ❤️

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak kære Lone er glad for at du kan lide de nye bede. Ja rhodoer er flotte og jeg synes dine ser utrolig flotte ud. De er en gevinst i haven uagtet at de kun blomstrer for en kort periode, men de er også kønne når de står med deres grønne flotte blade.
   Kh
   Kirsten

   Slet
 9. Det er simpelthen så skønt, når man får omlagt haven eller dele af den, så det bliver mere som man gerne vil have det.
  Det ser rigtig fint ud, hvad du har fået lavet. Imponerende du selv kunne lave hegnet, den slags har jeg slet ikke tålmodighed til. Kæresten er til gengæld meget omhyggeligt mht. om ting er i vater osv...jeg må oftest gå mig en lille tur/lave noget andet, når han står og måler...han gør det så mange gange for at være helt sikker, at jeg bliver totalt utålmodig...haha.

  I år holder jeg mig så vidt muligt fra diverse plantermarkeder, da jeg jo ikke - som mange af jer andre - "bare lige" kan grave ud til et nyt bed.

  I dag, da jeg var ude for at hente lidt vandplanter, holdt jeg mig med vilje fra at gå til andre afdelinger i planteskolen end vandplanteafdelingen.

  Der lykkedes det mig også at begrænse mig til kun at købe tre planter...overvejer dog om jeg ikke skal have lidt mere af den "iltende plante"....nu må vi se.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak kære Esther
   ja jeg kan godt forstå at det ikke er så let at anlægge nye bede i en mindre have hvor alt er nøje planlagt med de få m2 man har. Men jeg synes nu at du gør det ganske godt, og det du for lavet ser utrolig godt ud.
   Bliver spændende at se hvordan forhaven bliver
   Kh
   Kirsten

   Slet
 10. Hej Kirsten!
  Jeg er fint vågen, spærrede faktisk øjnene op:-) du er skiseme go! Det slår mig at der kommer endnu tydliger linjer og masser af struktur, uden at blive kedeligt, da der også er opblødt med mere organiske former. Det ligner en stærk have du har skabt og skaber dig, tommel op også herfra.
  Hilsner fra Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak kære Anette.
   Jeg er meget glad for den tommel op du giver mig tak.
   Kh
   Kirsten

   Slet
 11. Kære Kirsten. Falde i søvn, nope :-) Det er berigende, inspirerende og giver masser af blomster vitaminer. Når nu weekeenden d. 25.6 er overstået, så vil jeg rigtig gerne lave blogtræf dig og mig :-) Jeg blive nød til at se din have nærmere, for den er så spændende :-) Tak fordi du deler. Kærligst Merete

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Merete.
   Tak skal du have og du er hjertelig velkommen så du kan bare kontakte mig når du har tid og mulighed. Jeg er for det meste i haven :-) Skal du ikke til Kolding søndag den 5/6, hvor der er blogtræf.
   Kh
   Kirsten

   Slet

Mange tak for dit besøg på min blog. Du er hjertelig velkommen til at ligge en kommentar. Det vil jeg blive glad for.

Venlig hilsen Kirsten