fredag den 17. juni 2016

Klostret i Parma

blev bygget i 900 tallet og den ligger ved Johannes Døberens Kirke. Det er et benediktiner kloster og der er fortsat munke på klostret. Klostret er omgivet af en buegang af joniske søjler.

Når man oversætter klostret i Parma for man følgende: Chartreuse de Parme. Dette kan jo være en meget nyttig viden hvis man skal til Parma.

Men det har jeg ikke lige planlagt, så hvad vil jeg med denne information?

Ikke noget særligt må jeg indrømme - det er nok mere en indledning til det jeg egentlig vil skrive om.

Chartreuse de Parma er en rose. Denne rose købte jeg i foråret, og jeg havde aldrig hørt om den rose. Jeg kunne heller ikke huske at der var andre af jer blogger der havde skrevet om den eller nævnt den. Så jeg var meget spændt på hvor den den ville udvikle sig.

Rosen Chartreuse de Parma - flot navn - er efter de oplysninger der er på dens kort og hvad jeg kan finde på nettet, en Delbard rose. Delbard er en fransk forædler, som efter sigende laver storblomstrende roser, der dufter en del. Claus Dalby skriver på kortet, som var med da jeg købte rosen, at det er en ny rose med de smukkeste rosapink blomster og en kraftig behagelig duft. Dens blomstringstid er fra juni til september. Den skulle blive imellem 80 til 90 cm høj.


Utrolig flot er dens knop og noget større end normalt. Og når rosen er sprunget ud er dens farve utrolig intens. Man kan slet ikke undgå at få øje på den, for dens farve og størrelse tiltrækker ens opmærksomhed.


Jeg er fortsat fascineret af at sådan en blomst - ja mange andre blomster - med alle de blad, kan være i en rosenknop jeg viste før. Det er i min verden uforståeligt, men det fortæller jo bare at naturen er utrolig og kan en masse.Og så duften - ja den er helt igennem guddommelig. Den dufter så fantastisk og så behageligt, så man kun kan dufte til den med den største velbehag - og jeg kan lige så godt sige det, men Jack og jeg, vi står nærmest og sniffer dens duft ind - og vi er heldige at vi ikke er blevet stukket på næsen, for der er andre der har opdaget af denne rose er helt vidunderlig
Claus Dalby anbefaler - men det gør jeg sandelig også, for den er smuk, dufter himmelsk og den virker til at være sund.

Jack og jeg vil ønske jer en god fredag og næste indslag der kommer, vil ikke komme til at handle om roser, for der sker så meget i Kirstens Have, som vi gerne vil vise jer

Kh
Jack og Kirsten.

14 kommentarer:

 1. Hej Kirsten
  Jeg købte den i efteråret og er også helt vild med både duft og udseende, den er meget smuk. Desværre har min kun haft 3 blomster, men lidt har også ret. Jeg har nu købt min hos Jas og ikke på anbefaling af CD, jeg har nok læst om den i rosengruppen på fb.
  Dejlig fredag til dig og Jack også.
  Knus

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Lisbeth
   Jeg købte den heller ikke fordi han anbefaler den, men fordi den havde så smukt et navn - bare det Chartreuse - og ved jeg ikke engang om jeg siger det rigtig - men det lyder bare godt, og på grund af duften. Den bare himmelsk. Det er den første blomst den er kommet med men den har fire knopper mere - hvis de ikke er knækket af med alt den snusen jack og jeg har :-)
   Dejlig fredag til dig, Bent og hundene
   Knus
   Kirsten

   Slet
 2. Kære Kirsten <3
  Hvor er det bare en flot rose, og den har da det skønneste navn. Hvor ville jeg ønsker jeg kunne få duften ind her, mens jeg sidder og læser om al din viden. Det er altid en fornøjelse at besøge din dejlige blog. Jeg ønsker dig og Jack en rigtig dejlig weekend, med masser af sol og kærlighed.

  knus Lone

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Lone.
   Ja det kunne være lækkert hvis man kunne sende duften med, for det ville det vireklig være værd at sende med.
   Jeg er glad for at du kan lide at læse med, det gør mig meget glad
   Kh
   Kirsten

   Slet
 3. Sikke dog en smuk rose Kirsten og så har den duft......
  Jeg elsker roser og specielt hvis de dufter så englene synger. Når man har været i fine haver og man går blandt de smukke roser og de så dufter. Ja så er de alle næsten ødelagte.
  For min næse har gennemboret sig. Jeg er som en stor fed humlebi der stjæler nektar og allerhelst duft.
  Kan bare slet ikke få nok....
  Jeg tror at et af mine nytårs fortsætter for næste år må være.... mange flere velduftende hvide roser:)

  Rigtig fantastisk fredag til dig og Jack
  Knus
  Charlotte

  SvarSlet
  Svar
  1. ja den er smuk, og duften er lige så skøn som rosen.
   Ja så har roserne det lige som de har når jeg har været der :-)
   Brumbasserne har indgivet en klage over at de ikke kan komme til rosen, fordi jeg står der.
   Der er sikkert mange hvideroser der dufter, som kan komme i haven hos dig, du må igang med med at skrive listen til Kim :-)
   Knus
   Kirstn

   Slet
 4. Den er overordentlig velformet - farven er smuk, du siger den er sund, og når den så også dufter.... ja, så kan det vel ikke blive bedre

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej Sussi det kan det ikke, dejligt når det er sådan
   Kh
   Kirsten

   Slet
 5. Kære Kirsten. Smukke billeder af din rose, jeg får hel lyst til, at komme på besøg så jeg kan få lidt af duften med fra din rose. Jeg drages med nærmeste plante/blomster butik efter lige netop en chartreuse, så smukt som den er. Tak for skønne blomster vitaminer :-) Glæder mig allerede til at se mere fra haven. Kærligst Merete

  SvarSlet
  Svar
  1. Jamen kære Merete, du kan bare komme forbi og kigge og snuse det du vil. Der kan jo være andre du også germe vil i nærheden af. Så skriv bare og du er hjertelig velkommen
   Kh
   Kirsen

   Slet
 6. Jeg købte også denne rose i foråret, men har ikke søgt baggrundsoplysninger om den ,så tak, søde Kirsten for det og for de fine billeder. Min er lige ved at springe ud med den første blomst.
  Knus

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var så lidt. Men pyt med al den viden hovedsagen er rosen, dens skønhed og duft.
   Nyd den første og dem der kommer derefter.
   Knus
   Kirsten

   Slet
 7. Hvor er det en smuk Rose,sikken en farve. Den må vi da lige se om JAS han har, så jeg kan få et eksemplar med hjem. Hvor er det altså også et skønt navn :o)
  Knus fra Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. ja farven er lige så intens som duften.Og duften den er bare himmelsk, så kan du jo regne ud hvad jeg tænker om rosen.
   Ja det kan være han har den.
   Ja navnet er flot, specielt Chartreuse er flot
   Knus
   Kirsten

   Slet

Mange tak for dit besøg på min blog. Du er hjertelig velkommen til at ligge en kommentar. Det vil jeg blive glad for.

Venlig hilsen Kirsten