søndag den 19. juni 2016

Min "kolonihave"

er måske ikke den rette overskrift. Men måske er den alligevel rigtig. Hvad er en kolonihave. Ja sådan som jeg definerer ordet er det en samling af nyttehaver. Altså en have der gør nytte. Før i tiden var det nok afgrøder der primært blev tænkt på, så byfamilien havde en grad af selvforsørgelse af grøntsager, æg og måske lidt kød. Dette er nok tildels gældende men mange har også en kolonihave som et frirum hvor man kan være og slappe af, og f.eks dyrke sin passion. Det kunne være roser.


Nå... videre i dette indslag.
Nede ved driverhuset, hvor Jack og jeg holder af at være, har vi gået  i nogle dage og tænkt. Tænkt på at der var noget der manglede for at området virkede færdig. Nu er det min kære mand tænker - det bliver aldrig helt færdig!. Men Jack og jeg har altså gået og talt om at der manglede noget. Og efterhånden som vi fandt ud af hvad der manglede - fandt vi jo også ud af at vi nok var nød til at inddrage min kære mand.
Det er ikke altid helt let, men denne gang var det ikke så svært.

Så en søndag gik vi alle tre rundt dernede og målte, talte, skrev ned, målte igen, og alt blev noteret ned, så intet blev glemt.
Et par dage efter kunne Jack og jeg så begynde. Det eneste arbejdsredskab der i første omgang skulle bruges var min gode spade og masse af fysisk energi.


I hele området skulle der stikkes af og der hvor den lille grave maskine ikke kunne komme ind, skulle græsset og jorden fjernes med håndkraft. Det tog to dage. Min kære mand kunne så tage alt med samtidig med at han fjernede alt det andet. Der blev kørt mange gange frem og tilbage med den lille gravemaskine.


Vupti, så er alt jord væk. Tænk hvis man skulle køre alt det jord værk med en trillebøre!, så er jeg helt sikker på, at der ikke var blevet lavet noget i den retning. Som det kan ses så har vi virkeligt gravet dybt,


Jack synes nu også at vi har arbejdet hårdt de sidste dage.
Bagefter blev der kørt sand på, meget sand, for hulet, kan man vel sige, skulle fyldes op igen.

Så begynder det sjove. Jeg havde spurgt min far om han ville hjælpe i min nye "kolonihave", og det ville han gerne. Betalingen for denne hjælp er fastlagt - servering af saft, sodavand, kaffe og hvad man ellers har brug for når man arbejder, frokost, kaffe med wienerbrød og aftensmad. Så alt var forberedt til den store dag.

Så da min far kom den dag kunne min kære mand og far starte. Jeg var ikke helt så frisk som jeg gerne ville være, så jeg sørgede for at de fik væske og alt hvad man har brug for.

De to var meget koncentreret og der blev målt, talt, snakket, målet, talt, snakket ialt mens de arbejdede.


Der skal samarbejdes når man ligger fliser og sandet forinden skal rettes af.


Der skal måles ud, så flisen lander der hvor den skal i forhold til de andre fliser der er lagt imellem højkasserne.


Er det nu vandret, eller mangler der lidt sand her? Det er slet ikke så let at lægge fliser, når der er mange ting der skal tages hensyn til.


Arbejdet skrider godt fremad, og den ene flise følger den anden. Og hen på eftermiddagen var de to gode mand, de bedste, færdige med at lægge fliser rundt omkring højkasserne, og stykket imellem driverhuset og kasserne.


Mor, som også var kommet, far og min kære mand taler om det flotte færdige arbejde.

Det næste der skal ske, er sand på fliserne så mellemrummet imellem fliserne bliver fyldt op.


Og så skulle der bare fejes, fejes, nyt sand på, fejes og fejes.  Derefter jord imellem hæk og fliserne, fordi dette mellemrum var blevet lidt større end hidtil.

Da alt dette var gjort og sandet gentagne gange var blevet fejet og noget af det, fjernet, kunne jeg begynde at flytte mine forskellige ting og sager ind i min "kolonihave". Det er det sjoveste.


Det første billede, viste jeg sidste år i juli måned. Det viser hvordan det så ud i området ved driverhuset. Det var min køkkenhave sidste år. Det andet billede viser hvordan det ser ud nu. Der er stadig køkkenhave, men den er blevet udvidet lidt med store runde murerbaljer, og området er blev til min "kolonihave".


For at kunne se alt, hele herligheden - for jeg er utrolig glad for det der er lavet og den hjælp jeg har fået af min kære mand og mine forældre - går vi lige en lille runde, bare sådan fra den ene ende til den anden ende. Det skal blive afholdt en pause, hvor der er mulighed for at spise den medbragte madpakke :-)
Billederne ovenover er taget når man kommer oppe fra huset og ned til "kolonihaven", Årsagen til at jeg kalder det en "kolonihave" er at jeg føler at det er en have i en have. Og hvis jeg skulle have en kolonihave, så skulle den se sådan ud.


Nå vi er på en runde - så skal vi jo ikke stå for længe og snakke. Her ses hjørnet og midt delen af området. Jeg har sat nogle gamle lega blokke og en murertralle, som jeg lavede en bænk af. den er pyntet med blomster. I højbedene har jeg Asparges kartofler, alm. kartofler og den med himmel på, har jeg rabarber, alm. løg, purløg og persille. Desuden er der plantet nogle dagsliljer, samt clematis, som kravler op af rionet, som er i enderne. Det er to Piluu, en Huldine og en rubens. De plantet sidste sommer, så de er ikke så høje endnu.


Hov..Nåh det var nu slet ikke meningen at jeg ville vise blomster nu, først når runden er slut, men nu får I lige de to clematiser. Den første er Huldine og anden anden er Piluu. Men vi fortsætter hurtig runden, inde jeg begynder at vise flere blomster. Jeg skal nok gå videre...Vi er fortsat på sidelinien, hvor vi kan se siden og enden af driverhuset, og de forskellige planter jeg har i "kolonihaven". Når jeg står der, og man vender 90 grader rundt og kigger mod enden af haven, kan jeg se ud på den mark, som ligger bag hækken. Jeg har en åbning i hækken, og derfra ses marken. Næ se nu bare der, de fine kvier står og kigger. De tænker nok, hvem der går der og taler med sig selv :-)
Vi bevæger os mod enden af "kolonihaven", hvor man kan se helt op til huset.


I den gamle zink affaldspand, er det planlagt at der skal plantes et mindre træ, jeg har tænkt på et Ærtetræ, men nu må jeg se om jeg kan få et.
Det var rundturen - så madpakken kan indtages :-) - nå det er gjort vil jeg vise "kolonihavens" planter.


Så fortsætter vi turen hvor jeg vil vise hvad der gror i "kolonien". Vi springer driverhuset over for denne gang - da den pt. er lukket pga. omstrukturering (oprydning) -

De første jeg vil vise er de yndige Zinnia - frøkenhat. Søde blomster i glade farver.


Jeg har desværre aldrig haft held med at de Zinnia jeg såer. De bliver aldrig bliver til noget. Jeg var så heldig at jeg kunne købe dem sådan, og så endda til en overkommelig pris.


Den røde rose - som ikke længere er rød - har fået navnet Rose de Jack. Det er han glad for at rosen er opkaldt efter ham. Hvis du vil læse eventyret over denne rose og hvad den skulle igennem, kan du finde indslaget her. En yndig og flot rose med alle dens forskellige farver.


Lykkekløver, med dens fine tofarvet blade, som selvfølgelig er formet som et firkløver og den lille blomst, som jeg synes er utrolig søde med den sarte koralrøde farve og gullimefarvet midtpunkt. Jeg tror ikke at den er vinterhårfør, men jeg vi sætte den i driveren, når det er så vidt.


Løvemund, som jeg synes er en sød sommerblomst. Og de sarte farver er pæne. Desværre synes jeg at de har let ved at knække, så jeg har forsøgt at stille dem sådan, at de nogenlunde står i læ.


Daglilje, som jeg har en del af i haven og her i "kolonihaven". De er gode at bruge i staudebedet eller som en slags afgrænsning. Og blomsterne - åh ja - denne her håber jeg snart springer ud. Jeg ved ikke hvordan jeres alm. dagliljer har det, men i år synes jeg de er utrolige høje, meget mere end de plejer. Denne her og nogle af de andre skal deles i år, fordi de er ved at være for store og trænger til det. Jeg mener at denne har orange blomster. De andre alm. daglijler jeg har er gule. De er afblomstret.

Lidt noget andet. det er noget som er gået i blomst, men reelt ikke skal. Vi må åbenbart spise for lidt persillesovs, da denne er gået i blomst. Men det gør nu ikke noget, for den er pæn sådan. Der er lidt skærmblomst over den.


Andet som er gået i blomst, hvilket det gør hver år, er mine purløg, så de skal klippes ned, ellers har jeg purløg imellem alle fliserne. Men de er søde. Den plante du kan se foran de lillablomster fra purløgene, er en slags Allium - jeg købte denne på den stor plantedag i Geografisk Have i Kolding. Og ham der solgte den til mig, sagde at denne kunne spises, men den får nu lov til at stå sådan. Den har tykke stængler, som er hule inden i, og den store flot hvide blomst, ligner purløget meget, men bare større og i hvid. Men det flot.


Jeg har ikke noget vandbassin eller lignede, men jeg synes at det er lidt spændende med vand. Så en gammel brun krukke med ører, har jeg fyldt vand i og sat de to Libeller, som jeg også købte i Kolding. De er så pæne og de flyder rundt i krukken, som om de flyver lige over vandet


De næste to planter har jeg vist før, men denne gang går vi tæt på dem. Er vi alle samlet, der skulle jo ikke gerne være nogen der går tabt undervejs, eller står omme på den anden side og spiser de røde jordbær.


Nu er vi alle samlet igen. Den enkle og søde Huldine. Den har ikke mange knopper, den har egentlig kunne denne her. Den blev plantet sidste år, så jeg håber at den vil vise lidt mere af dens skønhed. Ellers kommer det nok til næste år.


Clematisen Piluu, som også er begyndt at blomstrer nu, den har dog flere knopper, end den forrige. Jeg har to af dem, og jeg håber at den anden vil vise lidt mere end hidtil. Den har hele tiden været sart, så jeg er spændt på hvordan den udviklinger sig i år. Men flot er den.


En af de liljer man kan købe og sætte i en potte. jeg har sat den på trallebænken, hvor den står sammen med pelargonier, og pynter. Hvor længe den gør det, ved jeg ikke, men så længe den gør det, så længe kan jeg glædes over den.Denne her sommerblomst er lidt sjov. Den hedder Kiss mix, og den er i de brændte farver. Jeg synes at man kun kan blive glad af de varme farver, og de passer godt ind til "kolonihaven".


Jeg kan god lide sommerblomster, da de er med til at give lidt ekstra hvis man i en periode ikke har så mange stauder, der blomstrer senere.


Her står Jack, som også nyder at være i "kolonihaven", han står og kigger på havens nye køretøj. En metal trakvogn i grøn med hvide fælge - fed vogn. Den købte jeg i Kolding. Jack har fået tilbudt en køretur, men han foretrækker køretøjer med motor på.

Derudover er der ærter 2 forskellige slags, stangbønner, sukkermajs, kartofler, salat, solsikker, morgenfruer plus en masse som jeg synes der skal være i min "kolonihave".

Iøvrigt kan jeg fortælle at der er ved at blive anlagt et rosenbed i "kolonihaven", men det kommer der et indslag om senere.

Jeg håber at alle der har været med på denne rundtur i min "kolonihave" har nydt turen, og Jack og jeg kan kun sige vi er glade for at I var med og I er altid velkommen.

Kh
Jack og Kirsten

21 kommentarer:

 1. Hej Kirsten
  Spændende indlæg om din kolonihave, jeg har været med hele vejen. Du laver nogle fede indlæg, det er godt, for der er ikke meget liv på bloggene, men på din er der. Godt du fik hjælp til at få lavet din kolonihave, nyt rosenbed også der er gang i den hos dig. Din Jack rose er så fin.
  Knus Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak kære Lisbeth. Jeg er glad for at du kan lide mine indslag. Ja jeg er heldig at jeg kan få hjælpen til det grove og tunge af min to kære - min mand og min far - som kommer hver gang man spørger.
   Ja jeg synes også at navnet er rigtig fin til den rose.
   Den skal have en større potte indenfor de næste par dage, så den kan vokse mere
   Knus
   Kirsten

   Slet
 2. Åhhhh altså Kirsten, hvor er det en fantastisk ide :o) jeg er dybt imponeret. Hold nu op hvor et det blevet godt. Din helt egen kolonihave i haven :o) sikken et arbejde med at grave af og lægge fliser. Jeg kan godt blive en lille smule misundelig på at du har haft et par fantastiske hjælpere og en gravemaskine (på den gode måde)her foregår det altid med trillebør og ved håndkraft.
  Jeg glæder mig meget til at se din have på et tidspunkt. Men du mangler alt en ting ? en kolonihave har næsten altid et navn :o)
  Jeg glæder mig til at se hvordan du udvikler kolonihaven, for med din kreativitet så kommer der garanteret mange nye indslag og omrokeringer.
  Stort Tillykke med din nye kolonihave.
  Jeg glæder mig til at se Rosenbedet.
  Kram fra Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Linda.
   Du kan også tro at vi bruger området meget dernede, det er næsten som at træde ind et helt andet sted. Ja jeg er meget heldig at jeg kan få hjælp af mine to kære - en mand og min far - Min far kommer når der bliver spurgt om han vil hjælpe med det tunge og grove. Og min mor kommer ofte med og giver gode råd, og vi har det hyggeligt sammen sådan en dag.
   Ja det er ganske rigtig at jeg mangler et navn for min kolonihave, og jeg tænke stadig over hvad den skal hedde. Men jeg er endnu ikke kommer frem med til noget, men det kommer nok
   Kolonien er i disse dage ved at blive udvidet med sin helt egen rosenbed, men det skal jeg nok vise en dag :-)
   Knus
   Kirsten

   Slet
 3. Kære Kirsten.Tak for endnu et dejligt indlæg fra dig.
  Og hold da helt op........der sker da hele tiden noget nyt i din have.Dejligt stadig at have sine forældre der er friske til at give en hånd med.
  Og hvor er din "kolonihave" bare blevet flot.Og nu kan du jo køre med din lille nye vogn mellem højbedene.
  Ville slet ikke selv undvære min køkkenhave.
  Ser frem til flere dejlige indlæg fra din hånd Rigtig god søndag Knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Jette.
   Tak jeg er glad for at du kan lide at læse mine indslag. og der kommer flere tro mig, for jeg nyder at fordybe mig i dette her, med at tage billeder, tænke på et emne og skrive. Det er nok det bedste foruden at tage billederne.
   Knus
   Kirsten

   Slet
 4. Sikke dog en smuk kolonihave du har fået Kirsten. Er fuldstændig betaget af helheds indtrykket. Det minder mig om at gå i en fransk have. Så smukt og så sigende. Er i den grad tilhænger af dit nye tiltag
  Så skønt at familien hjælper til og kan hjælpe med at udleve dine ideer og drømme.
  Virkelig skønne billeder og sikke en energi det har krævet.
  Du kommer til at tilbringe så meget tid i din smukke have. For man kan bare sidde og sidde uden at gøre noget. Så meget skønt at kigge på.
  Der er sådan en ro over stedet. Er slet ikke til at se på de to billeder at det er samme sted. Har virkelig gjort noget godt for haven med de fliser!

  Rigtig fantastisk søndag
  Knus
  Charlotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Charlotte.
   Tak du kan også tro at jeg er glad for den. Det er dejligt med fliserne og det er utrolig hvad 62 fliser kan gøre af forskel.
   ja det er dejligt at få hjælp der hvor jeg ikke kan selv og det er også dejligt at gøre noget sammen, et fællesprojekt.
   Ja vi nyder at se og kigge og samle tankerne for en stund. Sidde at få ideer og samle energien til det næste der skal ordnes.
   Og det næste er på vej, men det kommer der noget om senere.
   Knus
   Kirsten
   Ps tillykke med datterens fine eksamen og hue :-)

   Slet
 5. Wow hvor er det bare blevet fantastisk flot. Og sikke nogle skønne og dygtige hjælpere, sådan nogle kan man næsten ikke undvære, men det at få idéen er jo det bedste, og det må siges at denne idé, var perfekt. Det ser virkelig rigtig godt ud. Og rundturen var skøn, men kunne nu godt ha brugt en bid af madpakken 😉😋
  Smukke billeder af en skøn kolonihave, og de flotteste blomster.
  Tak for god morgen læsning 🌸 Og rigtig god søndag til dig, Jack og dine dygtige hjælpere

  Knus Lone

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Lone.
   Jeg er glad for at du kan lide min kolonihave, for den er blevet så hyggeligt, og vi nyder at sidde der og kigge.
   Ja jeg er heldig at jeg har så gode hjælper der vil tage sig af det grove og tunge.
   Er glad for at du kunne lide rundturen. Der kommer sikkert flere af disse rundture, så jeg håber at du kommer med :-)
   Knus
   Kirsten

   Slet
 6. Hvor er det blevet flot i kolonihaven! Sikke en forskel det gør, om der er fliser eller græs. Du har fået dig rigtig hyggeligt indrettet! Dejligt med prof hjælp - de fik da noget fra hånden i en fart, må man sige!

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Frede er glad for at du kan lide det. Ja det er helt fantastisk at fliserne gør så meget, det havde jeg ikke lide forventet. jeg havde set fliserne som en mere praktisk foranstaltning i forhold til græs og de baljer jeg har stående.
   Så jeg er glad for at jeg fik mulighed for at få det lavet.
   Ja jeg er meget glad for mine hjælpere, min far kommer når jeg spørger så det er jeg rigtig glad for.
   Kh
   Kirsten

   Slet
 7. Hold da helt op sikke en forandring. Det er blevet helt fantastisk flot, forstår godt du er glad for det :-)
  Du er heldig, at i har en lille gravemaskine, som kan tage en del af arbejdet :-)Her bliver alt flyttet rundt på trillebør, men må så bare tage den tid, det nu tager ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Vivi.
   Tak jeg er meget glad for det, og har siddet dernede hver dag hvor det har muligt,
   Ja det med gravemaskinen er dejligt, for det er et stort arbejde at fjerne så meget jord og fylde sand et i. Men det ved du jo alt om.
   Det er heller ikke alt vi kan bruge maskine til, så foregår det ogs¨å med spade og trillebøre. Og ja så må det tage den tid det tager.
   Knus
   Kirsten

   Slet
 8. Kære Kirsten. Tak for en skøn tur i din kolonihave, som er blevet til noget ganske særligt med de nye fliser. Sikke et kæmpe stykke arbejde din far og mand har udført, dejligt at du kan få hjælp til noget af det grove arbejde, der kræver mange kræfter og energi. Det er skønt med hjælpere i haven, så går det hele meget nemmere, lige om så lidt så kan du se hvad jeg mener. Kærligst Merete.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Merete. Tak - jeg er glad for at du kunne lide rundturen i kolonihaven. Ja det er utroligt hvad de fliser gør, og det var vi alle overrasket over. Selv min kære mand, kunne sige at det pyntede meget. Der er kommet en helhed over stykket dernede.
   Ja det er dejligt med hjælpere der vil komme og hjælpe med det grove og tunge, da jeg ikke selv kan den del.
   Er spændt på hvad du er ved at lave.
   Knus
   Kirsten

   Slet
 9. Tak for turen, det er simpelthen så flot...og tak for de røde jordbær...troede ikke du opdagede det

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Sussi.
   Tak skal du have, er glad for at du kan lide det.
   Dejligt at du synes godt om jordbærene de er så søde, så man kan ikke lade være :-)
   knus
   Kirsten

   Slet
 10. Hold nu op, Kirsten. Den kolonihave er godt nok blevet lækker. Ingen under at Jack er så vild med at være dernede, det ville jeg også være. Man kan virkelig fornemme den dejlige stemning på billederne.
  Tillykke med dit fantastiske nye haverum.
  Hilsen Heike

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Heike.
   Tak jeg er glad for at du kan lide vores kolonihave. Vi tilbringer megen tid dernede, både ude og indenfor i driverhuset.
   Åh hvor er jeg glad for at du kan fornemme kolonihavedelen, for det var virkelig noget jeg håbede på at jeg kunne skabe.
   Tak
   Knus
   Kirsten

   Slet
 11. Det var da en super god ide du og Jack fik og tak og lov fordi at du fik både manden og din far med på det. Men hvorfor skulle de ikke også være det, når det er så genialt med et kolonihave område. Fliserne samler bedene og det hele bliver et flot haverum - og derefter din indretning som fuldender - super smukt!
  Sikke et projekt - jeg hader at grave græstørv af det er så kedeligt, men du lyder som om du ikke synes at det var slemt;)
  Den lille vogn er godtnok fin:-)

  SvarSlet

Mange tak for dit besøg på min blog. Du er hjertelig velkommen til at ligge en kommentar. Det vil jeg blive glad for.

Venlig hilsen Kirsten