tirsdag den 16. februar 2016

lajitelma isosamettikukka...

ser det ikke flot ud - lajitelma isosamettikukka - og hvis jeg siger det som jeg tror det skal siges - synes jeg også at det lyder godt.

Men hvad er så lajitelma isosamettikukka - ja det er såment blandet tagetes. Uden at vide det helt nøjagtigt så tror jeg det er finsk.

Jeg er nemlig ved at planlægge hvilke sommerblomster jeg vil have i det ene af mine højbede ned ved driverhuset.
Sidste år så de så nederste højbede sådan ud.

åh bare jeg ser på de billeder bliver jeg helt ør i hovedet. Se solen skinner, ja selv haveslangen er fremme, så det har også været en periode hvor der skal vandes, kartoflerne står godt og der er masse af stængler på rabarberne, til tærte... åh 

okay det var sådan set ikke det, som det skulle handle om - nej slet ikke.
I forbindelse med min tur i lørdags, hvor jeg nok endnu en gang brugte for mange penge ved plantecentret, fik jeg også lige set lidt på frø stativet - der var mange poser og der var 50 procent, så det kunne kun gå galt...

Og  tidligere har jeg skrevet at jeg kan godt lide tagetes. Så i år går jeg total ind for tagetes i højbedet og der hvor lidt huller i bede og krukker. Og af en eller anden årsag, så er det den sommerblomst som altid lykkes mig at få noget ud af når jeg selv fremdriver dem.

Så jeg skal have følgende:

Carmen Tagetes. 


Carmen er beskrevet som værende lysende brun-rød, stor blomst med gul midte. Den skulle blive ca. 25 cm høj.

Sparky Tagetes.


Rig blomstrende, mellemstore blomster. Blanding i gule, orange og brune nuancer. Den skulle blive ca. 25 cm høj.

Orange Tagetes.


Lav pudeformet og smuk i grupper. Får de smukkest, små, orange blomster, som dufter af appelsin. Den skulle blive ca. 25 cm høj.

Orange Boy Tagetes.


Får flotte fyldte blomster. Er rigtblomstrende. Den skulle blive ca. 20 cm høj.

Sweet Mace Tagetes.


Kaldes også mekanisk estragon. Blade og blomster dufter dejligt af anis. kan overvintres indendørs f.eks i et køkken. Den skulle blive ca. 40-50 cm høj.

Lemon Gem Tagetes.


Får de smukkeste blomster, som er små og gule. Dufter frisk af citron. pudeformet. Den skulle blive ca. 25 cm høj.

Eskimo Tagetes.


Stor cremehvid blomst. Den skulle blive ca. 50 - 60 cm høj.

Hvor jeg dog glæder mig til at det er så vidt med at så de små frø og se dem vokse ud, så de engang i maj kan sættes ud i højbedet, på ræd og rakke. :-)

Men som ed alting lige nu drejer det sig om at have tålmodighed for det er lidt for tidligt at så de frø i jorden på de små potter.

God tirsdag og lad os håbe at den bliver lige så solrig som mandag den 15. februar var.
Kh.
Jack og Kirsten.
Ps billederne er taget af poserne, som jeg har købt, så det er ikke mine original billeder.
10 kommentarer:

 1. Hej Kirsten!
  Jo det er smukt, og lyder også interessant når jeg forsøger at sige det:-)
  Først meget fine klokker du viste i går, kan godt forstå de måtte med hjem, og blive brugt så fint. Skal da også lige love for du har købt ind:-) mange smukke tagetes du har købt.
  Jeg har aldrig brudt mig om dem, en "arbejdsskade" af at have arbejdet i div blomsterforretninger i mange år. Men arbejdsskaden gik over sidste år hvor jeg såede mine første, og direkte på såstedet, sikke en succes, i efteråret høstede jeg mængder af frø, så succesen skal gentages. Jeg glæder mig også stort til den sæson vi træder ind i om ikke længe:-)))))
  Solskindshilsner fra Anette- som vil gå en tur med hunden nu

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Anette.
   Ja en skade i den retning kan man vel godt få. I mange år har jeg heller ikke haft tagetes da jeg på et tidspunkt fik en del foræret og efterhånden blev det lidt kedeligt. Men jeg synes at de sidste år er der kommet mange til, så jeg har genvundet glæden over tagetes. For jeg synes at de egentlig er smukke og de kan holde til næsten enhver form for sommer.
   Så jeg vil fylde det ene højbed med tagetes på rad og række og i forskellige højder, så jeg er meget spændt på hvordan det bliver.
   Så der kan jo være at der bliver et par frø over som du kan få og så sammen med dine egne frø.
   Kh.
   Kirsten

   Slet
 2. Hej Kirsten
  Jeg skal da love for, at du er gået amok i tagetes. Jeg har dem ikke i min have ikke på grund af en arbejdsskade, men bare fordi, jeg ikke er helt vild med dem, men det er nu godt at så noget, der lykkes. Det er der ikke mange af mine såninger, der gør. Jeg gør heller ikke så meget i det, der er nok at se til uden priklinger osv.
  Kh og dejlig solskinsdag
  Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Lisbeth jeg kunne godt læse mig til ved Vivi at du ikke havde god erfaring med at så, og det er nu heller ikke den bedste erfaring jeg har, men tagetes kan jeg åbenbart godt finde ud af. Jeg sår dem i de aflange potter man ofte kan købe stedmor og hornvioler i. og jeg lægger max 2 grø i hvert felt, for så skal ikke fjerne så meget. og det er jo ikke 100 vis af planter jeg skal have, så det kommer jeg hurtig over. Så skal det ene højbed plantes til med tagetes åh det bliver forhåbentlig godt.
   Kirsten

   Slet
 3. Fnis - troede først at det var Jack, som havde skrevet overskriften! Og så var det navnet på tagetes! Tænk at de hedder sådan noget.
  Tagetes bor heller ikke hos mig, jeg har det vist som fru Høneballe! Jeg har dog set hvide eksemplarer, som godt kunne flytte ind her, men jeg får nok ikke sået nogen.

  SvarSlet
  Svar
  1. ja er det ikke sødt navnet på tagetes og overskriften betyder egentlig bare blandet tagetes :-)
   Hvide tagetes er også flotte og dem, kan du jo se, har jeg også fået fat i. Dem skal jeg have sået hele posen af - der er 40 stk, så det kunne da ikke være utænkeligt at der kunne blive et par eller lidt flere tilovers, som kunne komme op til dig :-)
   Kh
   Kirsten

   Slet
  2. Aj, hvor er du sød - de ville være velkomne - og de kan afhentes ved lejlighed, hvis du giver lyd!

   Slet
  3. det kan du tro jeg gerne vil :-)
   Kh.
   Kirsten

   Slet
 4. Kære Kirsten. Sikke et arbejde du der er gået i gang med. Jeg vil gå og glæde mig til at se det kæmpearbejde det er at så, prikle ud og se de gror og bliver til blomster. Jeg kunne også sige hvilken kærlighed :-) Kærligst Merete

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Merete.
   Prikle ja måske lidt for jeg sår dem i de aflange potter man kan få stedmoder planter i og så sætter jeg to stk frø i hvert felt, så bliver der ikke priklet så meget. Det gjorde der i hvert fald ikke sidste år.
   Men jeg tænker at jeg nok skal få vist hvordan det går på tagetes fronten :-)
   Kh.
   Kirsten

   Slet

Mange tak for dit besøg på min blog. Du er hjertelig velkommen til at ligge en kommentar. Det vil jeg blive glad for.

Venlig hilsen Kirsten