torsdag den 10. marts 2016

Er det en dating mark...

ja jeg har godt nok på det flere tænkt flere gange over det. Både den lille bondemand og jeg har set flokken på den mark, både når vi har kørt sammen, men også hver for sig. Og det har været næsten alle dage i den uge vi lige er kommet ud af.

Men hvad er det som jeg skriver om - ja undskyld - det kan I jo heller ikke vide noget om.

Knopsvaner, skriver jeg om. Ja jeg ved godt at jeg ad flere gange har skrevet om den fugl - men jeg synes det er utrolig flot. Og jeg bliver altid fascineret af dem når de kommer flyvende i flok, nogen gange så lavt, at man kan hører deres vingeslag. Vidste du iøvrigt at deres vingefang er imellem 208 cm til 238 cm. Det er stort. Men den er også den største af vores fugle i Danmark. Vores nationalfugl.

Nåh. Men næsten hver dag i sidste uge har jeg på forskellige tidspunkter af dagen, set en større flok af Knopsvaner, som står på en græsmark. Og det er den samme græsmark de står på.

Det ser vi tit at der er en stor flok på en græsmark eller en høstet mark, men jeg synes nu ikke at jeg har set dem over flere dage og da slet ikke nu, for der burde også snart begynde at være vigtigere opgaver for Hr. og Fr. Knopsvane - familieforøgelse - de små kære dynet grå farvet unger, som man nogen gange kan se sejle med mor og far - de sidder nærmest som perler oppe ryggen af voksenfuglen.Billedet er taget den 1.marts - hvor solen skinnede den formiddag. Der var flere flokke på marken.

Hr. og Fru. Knopsvane danner forresten par for hele livet. Smukt ikke. Og de passer deres æg og efterfølgende unger sammen. De kan forresten få 5 til 6 unger i det ene kuld de får om året.

Lige for at komme tilbage til den mark der. Da jeg formoder at de der er par er ved at finde deres ynglesteder, bygger rede og sikkert også hygger med hinanden... er den flok som står deroppe, må så være ungfugle. Altså Knopsvane singler. Ja for man er vel ene inden man bliver par - det er jo logisk, selv for mig.


Billedet er taget den 2. marts, hvor jeg var på vej hjem fra kursus. Vejret var kedeligt. Der var fortsat flere flokke af Knopsvaner på marken. Det behøver jo ikke at være de samme der står der, men lidt mærkeligt er det.

Men kan den mark så være omegnens dating mark for singler - Knopsvaner der søger en kæreste? ja måske er det sådan en mark.


Det her billed mener jeg er taget torsdag den 3. marts - heller ikke den bedste dag. her står de lidt spredt, men der er fortsat 
flere flokke. De tager det ganske rolig.

De ser ikke ud til at have travlt for de står bare der, nogen ligger på græsset. Et enkelte står og vifter - hvis man kan sige det med sådanne -  store vinger. Men sjovt ser det ud. Det kan jo også være at man først skal etablerer sig som par og at det er først er næste år de får unger, altså de først er familieklar i når de er to år. Gad vide hvor gammel en svane kan blive.... tja hvad siger det store net - et sted skriver de at man har fulgt svaner som er blevet over 26 år. Det er godt nok en anselig alder for en fugl.
Det er taget søndag den 6. marts. Fortsat svaner på den græsmark. Det bliver spændende at se hvornår der ikke længere er nogen svaner på marken.


Men desværre kan jeg jo ikke være sikker på at den mark er en dating mark - sådan moderne sagt, men sjovt kunne være hvis de kunne formidle os mennesker hvad der lige sker der på denne mark i det midtsønderjyske.

Ved godt at det ikke lige har noget med have at gøre men jeg synes at det er lidt sjovt at følge dem.
Og egentlig skal det gerne ende i det her -


En lille svane familie i en lille dam i en lille nordjysk by i november måned 2015.

Kh.
Jack og Kirsten.

Opdatering af svanemarken som den er blevet kaldt den 1½ uge vi har holdt øje med den. I går, som var den 10. marts var der fortsat en flok svaner, det virkede som om de havde samlet sig lidt. Og flere af dem stod overfor hinanden med strakt hals og baskende vinger. Umiddelbart virkede det ikke aggressivt, men mere som om de bejlede til hinanden.

I dag den 11. marts var marken tom. Heller ikke på de omkring liggende marker var der nogen svaner at se, så det kan jo tænkes at de er parvis fløjet til de steder hvor de vil danne par.

Det et sandelig også et tegn på forår sammen med alle de andre fugle der gør kur til hinanden, og slås om en hunfugls opmærksomhed.
Er det ikke en skøn tid vi er i - ja det synes jeg.
Kirsten


6 kommentarer:

 1. Sikke en sød fortælling eller hvad man nu skal kalde den :)
  Svaner er smukke, men jeg skal nok vare mig for at komme for tæt på...blev delvist jagtet af en vred svane, da jeg var barn...nøj sådan en kan hvæse.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak kære Esther. Ja svaner er smukke, men man skal også tage sig i agt for dem. De er store og de kan gå på angreb hvis de føler sig truet eller deres unger. Men de er fine på afstand.
   Kh.
   Kirsten

   Slet
 2. Dejlig fortælling og datingmarken. Svaner er så smukke.
  Kærlig hilsen Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak kære Anette.
   Ja svaner er smukke og jeg er meget fascineret af den store fugl.
   Kh.
   Kirsten

   Slet
 3. jeg elsker også vores national fugl rigtig meget. De er så vidunderlige smukke. Fuglens konge.
  Når de kommer flyvende og man kan høre deres vingesus, det gør bare noget i mig.
  Min drøm er at tage et billede hvor hr. og fru knop svømmer på søen med et rinkel grå unger efter sig.
  Jeg kunne lige se det smukke i sådan et. Men tror jeg skal være heldig for det er endnu ikke lykkedes.

  Rigtig skøn fredag og tak for en formidabel fortælling
  Charlotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Kære Charlotte. Ja de er utrolig flotte, helt eventurlige, men der er også mange gode og fine eventur med dem som hovedpersoner.
   jeg tror hvis du tager ud i parkerne eller anlæg hvor de er så vil du kunne se dem, men tag dig i agt, de er ikke til at spøge med når de har unger .
   Kh
   Kirsten

   Slet

Mange tak for dit besøg på min blog. Du er hjertelig velkommen til at ligge en kommentar. Det vil jeg blive glad for.

Venlig hilsen Kirsten