onsdag den 2. marts 2016

Julemanden og påskeharen!?

hvad har de to med hinanden at gøre - intet tænker jeg. Men det er for mange af os to figurer, vi bruger rigtig meget på bestemt tidspunkter af året. Julemanden - det siger jo sig selv - til jul. Påskeharen til påske - ganske logisk eller er det nu det.

Denne lille fyr, med lange ører, er for mange børn og barnlige sjæle indbegrebet af påske og ikke for at forglemme påske æg.

Når jeg skriver påske æg - så er det selvfølgelig malede æg - alverdens farver - mønstre, nogen med bånd og andre med glimmer. Og for ikke at glemme, det vi nok alle sammen kan lide - og sikkert kan spise en masse af - påske chokolade æg. Ja ganske enkelt chokolade med fyld som er formet som æg.

Men enten har jeg ikke fulgt med i mine biologi timer er der noget der godt helt galt i den kombination af det dyr og denne herlige spise.

Hvordan er det lige at en harer bliver koblet sammen med æg, for haremor ligger jo ikke æg - nej haren tilhører gruppen af dyr, som føder sine unger. Haren er en gnaver mener jeg og ikke en høne f.eks. eller fugl.

Nå men alle former for undersøgelser har vist at æg og harer har noget med frugtbarhed at gøre. Harer er gode til formerer sig og det har igennem flere hundrede af år været kendt at æg ligeledes skulle styrke frugtbarheden. Endvidere nævner forsker at katolikkerne i  fastetiden ikke måtte spise æg, og derfor var der i forbindelse med påsken et stort lager af æg, hvilket gjorde at man måtte spise mange æg i en periode. Så efterhånden er det over de sidste mange år blevet sådan at æg og haren bliver koblet med hinanden - at chokolade industrien har optaget denne tradition, hvor man så lavede påske æg af chokolade, marcipan og lignende. Lige som at vi til jul har julemanden i chokolade form.

Ovenstående er ikke særlig valid, men alligevel lidt oplysende. Men det må I om. Men jeg synes at det er lidt af en sjov historie med de traditioner vi har. Og så er det jo op til hver i sær at tro på om den langøret fyr kommer hoppende 1. påskesøndag. Og jeg vil være helt ærlig - Jeg tror på påskeharen - lige som jeg tror på julemanden og nisserne :-). Hørte du det påskeharer .....

Og noget helt andet.
Det er marts det ved alle og det er forår - for mig er det forår - så derfor synes jeg lige vi skal have en sang med på denne her dag.


Du skal bare klikke på video´en og nyd denne søde sang 
Kh.
Jack og Kirsten14 kommentarer:

 1. Så hyggelig læsning Kirsten 👍🏻 og skønt at høre historien bag æg og harer ;0)
  Rigtig god aften til dig ❤️

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak kære Lone.
   Ja en lille sjov historie. Så nu må vi bare vente på at påskeharen kommer med gode påskeæg :-)
   Kh.
   Kirsten

   Slet
 2. Kære Kirsten
  God historie, du kan nu noget med at knytte tingene sammen, så de bliver interessante. Jeg har aldrig spekuleret på det, men du har da ret påskeharer lægger ikke æg, så hvad har de to ting med hinanden at gøre. Det fik mig til at tænke på, at jeg skal have fat i et påskeæg til Arthur :)
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak kære Lisbeth. ja nogen gange kan man jo undre sig over historier og traditioner, så bliver jeg nysgerrig og vil gerne finde årsagen til de traditioner.
   Åh ja du skal da have fat i et påskeæg til Arthur - men husk at både børn og barnlige sjæle godt kan lide at få påskeæg, specielt dem af chokolade - så skal manden din ikke også have et?
   Kh.
   Kirsten

   Slet
 3. Altså julen varer lig' til påske - fra julemand til hare! Det der forår er lidt opreklameret i disse dage, men det kommer!

  SvarSlet
  Svar
  1. ja kære Frede. Jeg kan godt lide at have punkter i hverdagen hvor man kan gøre lidt ekstra så er det op til hver i sær hvor man man vil gå med.
   Kh.
   Kirsten

   Slet
 4. Det var næsten ligesom et lille eventyr at læse om påskeharen og julemanden. Og selvfølgelig tror du på dem... det gør vi jo alle, der er synnejyer... det er vi opdraget med ;-)

  Knus Kusinen

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Birgitte.
   Ja det er en sød historie - så kan man andet end tro på dem - julemanden og påskeharen. Det er lidt sjovt at bryde hverdagen med de højtider der kommer i løbet af året - så er det op til hver især hvor meget man vil gøre ud af det - men det er en anledning til at mødes og være sammen om noget.
   Kh
   Kirsten

   Slet
 5. Jeg har heller aldrig sådan tænkt på hvad påskeharen havde med de æg at gøre...så blev jeg lidt klogere og Bamse har lige fundet ud af at en computer også kan synge sange...så er han slet ikke til at stå for med alle de små rynker han får i panden...skulle hilse Jack fra begge vufferne.

  SvarSlet
  Svar
  1. man kan altid kun blive klogere kære Rita. Selv Bamse bliver klogere for hver dag. Da Jack var lille og han så hunde i fjernsynet og de forsvandt ud af billedet - rendte han om bag fjernsynet for at se hvor de var henne. Så stod han nogle gange og hylede.
   Men han er kær den lille bamse.
   Skal hilse tilbage fra Jack - han ligger også sover i sofaen og drømmer
   Kh.
   Kirsten

   Slet
 6. Sikke et fantastisk eventyr, eller det er det jo slet ikke kære Kirsten. Det er jo en fantastisk viden omkring vores alle sammens påskehare. Super godt indlæg, for har tit tænk samme tanke men slet ikke gjort noget ved det.
  Blog verdenen er en fremragende størrelse og sikke en viden man kan erhverve sig:)
  Må også lige komplimentere dig for dit valg af sang. Det er så bedårende og indbegrebet af forår.

  Rigtig skøn dag
  Charlotte

  SvarSlet
  Svar
  1. tak min ven. Vi bliver nød til at finde ud af hvordan ting opstår og hvorfor de har den betydning som de har.
   Ja sangen er så sød - det er jo kaj Munk der skrev teksten - holder utrolig meget af den. Og så synes jeg de piger bare synger så godt.
   Kh.
   Kirsten

   Slet
 7. Jeg har skam troet på påskeharen i mange år, han kommer her nemlig hvert år til påske og lægger et æg til hvert barn, det har han gjort i 25 år, så mon ikke han bliver ved, så længe der er børn og barnlige sjæle i haven.Det tror jeg.
  Dog har det også undret mig, det med at påskeharen lægger æg :-) men han er jo en påskehare, så kan alt jo lade sig gøre :-)
  Kærlig hilsen Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. ja ved påskeharen kan alt lade sig gøre når det drejer sig om æg - alle former for æg endda.
   Ja her har vi også i mange år haft tradition for påskeæg i haven eller indenfor alt efter hvor tidlig påsken er faldet.
   der var dog nogle år, hvor de altid blev gemt indendørs, da vores gamle hund gik i haven og fandt alle æggene, og så var der ikke mange tilbage i haven. Max havde nemlig ikke hørt at hunde ikke må spise chokolade.
   Kh
   Kirsten

   Slet

Mange tak for dit besøg på min blog. Du er hjertelig velkommen til at ligge en kommentar. Det vil jeg blive glad for.

Venlig hilsen Kirsten