mandag den 28. marts 2016

rod

eller skulle jeg mere skrive rødder som over skrift. Ja måske, for det handler om rødder, men det er også et rod.

Jeg har et voksende problem eller problemer der vokser i min have. Ja og de griber om sig, så uanset om jeg bryder mig om det, så skal der gøres noget.
Men når det drejer sig om min have så har jeg meget svært ved at håndtere store forandringer - ja forandringer som kan være så radikale, som jeg kan se at dette her ender i.

Nåh, problemet er jo ikke bare opstået her på de sidste 14 dage, nej, den har været voksende de sidste mange år, men det er først blevet så tydeligt de sidste 4 til 5 år.


Måske kan du ane toppen


 Kravler lidt længere ned af stammen, det er tværlægten på pergolaen du kan se


Du har sikkert allerede gættet dig til at vi nærmer os til problemområdet, der hvor roden er til problemerne .


Det er ikke stenen, som nærmest er blevet overtaget af træet, og det er heller ikke fliserne, som ligger i en radius af ca. 30 grader, jo de kan blive et problem hvis man snubler.


Men her er problemet - rødder, store tykke rødder, flere af dem, som uhæmmet gror, løfter fliserne og med stor sandsynlighed også gror ind under staldbygningen. Jamen hvorfor har de ikke gjort noget før, tja der kan være mange undskyldninger, men der skal noget maskineri til at gøre dette, og bag dette område ligger mødningen og de transportører der skal bruges til at få køernes koklatter ud. Så det har ikke været muligt før. Men nu er det jo ikke længere aktuelt, så vi skal have arbejdet på en løsning hen over sommeren. Vi skal have inddraget fagfolk som både kan save træerne ned, og hvordan vi får rodproblemet løst.

I de her dage har jeg haft hjælp af min far til at fjerne fliserne, da det var ved at være farligt at gå på dem.


Da fliserne er kommet væk, kan rodnettet fra træerne virkelig ses meget, og det er tydeligt at der er nogen som har udnyttet muligheden for at bo i tørvejr og fuldstændig uforstyrret. En eller anden form for gnaver enten mosegrisen eller musene.


Hulerne kan anes ved siden af rødderne og jeg kan med sikkerhed sige at det ikke kun har været en enkelt men der har været familier. Hvis det er mosegrise kan jeg godt forstå at jeg i perioder har haft problemer med dem i min have. Og hvis det er mus, ja så har staldkattene ikke gjort deres pligt eller ikke de Ugler vi ved der bor her på stedet. men de har jo ikke kunne komme i nærheden af dem - altså gnaverne.
Jeg kan med sikkerhed sige at det nok er et projekt der kommer til at fylde lidt her på bloggen. Og jeg er lidt spændt på hvordan østsiden af haven kommer til at blive, for der er ikke kun et træ, men nok 8 til 10 af dem som skal væk.
Så hele østsiden vil stå fuldstændig bar, og mit gamle værksted, som jeg nok ikke har vist så meget af, fordi det er skadet af stormen der var december 2013, skal også væk. Jeg/vi har bare ikke haft den fornødne overskud til at at gøre noget, fordi min bondemand i den december måned faldt ned, og det har taget tid, energi og man vælger de ting som er relevante og har betydning - så skidt med en skurvogn, som skal væk. Men det kommer den nu når der er mulighed for at løfte den over muren til mødningen.
Indtil vi har fået løst ovenstående, vil jeg fylde noget jord på, der hvor fliserne lå og smide et par poser med sommerblomster, så jorden ikke bare bliver fyldt med ukrudt.

Lidt godt skal der også være - så lidt nye forårsbebuder. som er på vej op. Jeg mener at det er Skilla, eller som naboen kalder dem Snepryd, men jeg er ikke sikker.
Lidt mere sol og de vil vise deres kønne ansigter.
En anden som også er godt på vej er Lærkespore.
God 2. påskedag ønsker vi jer alle sammen
Kh.
Jack og Kirsten


12 kommentarer:

 1. Ja der er da vist nogen der har hygget sig under de fliser. Jeg håber i finder en god løsning.
  Nogen gange er man nød til at gå drastisk til værks men det giver jo også andre muligheder.
  God dag til dig og Jack

  SvarSlet
  Svar
  1. ja kære Rita der har været liv og glade dage der for dem der har boet under rødderne, men det er slut nu for fliserne kan ikke længere bruges som tag, så i dag har det regnet ned i deres gange.
   Ja jeg ved at man engang imellem må gøre noget for at få tingene bragt i orden, og jeg har jo reelt bare skubbet det foran mig - men har ikke haft andre valgmuligheder - jo hvis jeg vidste i 1993 at de ville arte sig sådan så havde jeg nok valgt noget andet, men jeg ville gerne skabe læ der, der fik jeg, men også noget andet ;-)
   Kh.
   Kirsten

   Slet
 2. Hej Kirsten
  Ja det er da noget af et projekt, I skal i gang med der, men et nødvendigt. Det skal være skidt før det kan blive godt, jeg tror, I bliver glade for det bagefter, men det bliver en hård omgang. Det bliver spændende at følge. Så kan man jo sige, at selv om det var trist at komme af med køerne, så tjener det et godt formål nu i anden anledning.
  Held og lykke med projektet.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Lisbeth.
   Ja det kan jeg kun dig ret i, det er lidt af et projekt og det er nødvendigt, jeg tror også at vi bliver sikkert glade for det, når det hele er færdigt og der er kommet andet til, men er noget spændt hvor meget af haven bliver inddraget, men det må tiden jo vise. Lige nu og her skal alt det andet først væk inden vi kommer igang med de træerne og det andet. Og min bondemand, har været spændt for i lang tid og nyt arbejde, som man skal lære alt at kende, tager også sin andel af energi, så jeg tager tingene i det tempo som han gør det i, selvom jeg synes han engang imellem har lidt for travlt.
   Men du vil sikkert opdage når vi går i gang.
   Kh.
   Kirsten

   Slet
 3. Pyyhh det blir da godtnok noget af en mundfuld. Men måske finder i på noget der bliver endnu bedre. Og så dejligt med de små forårs bebudere. Dem kan man da kun blive glad i låget af :0)
  Knus Lone ❤️

  SvarSlet
  Svar
  1. ja Pyhhhh siger jeg også men det skal gøres og vi må lave nye planer for området.
   Ja de er skønne de små og jeg synes at de skulle med som en positiv afslutning på det lidt tunge emne.
   Kh.
   Kirsten

   Slet
 4. Puh...jeg håber I finder en rigtig god løsning....og ved du hvad kære Kirsten. Når alt det, der skal væk, er kommet væk, så er jeg ret sikker på, at du får rigtig mange ideer hvis du poster billeder her på bloggen af området og spørger efter ideer til indretning af området :) Sådan er vi havebloggere jo :)

  Hvad angår scilla/snepryd...så kan man altid kende scilla på at klokkerne "peger nedad" hvorimod snepryd peger opad, så man kan se ind i den...

  Desuden er det to forskellige slægter: scilla og chionodoxa. jeg husker dog forskellen på hvordan deres klokker vender :)

  Hav en dejlig 2. påskedag.

  SvarSlet
  Svar
  1. aj kære Esther det håber jeg vi gør, jeg skal i hvert fald have lavet en plan for hvad der skal være bagefter, så det kan komme med når vi har fjernet det andet. Jeg skal have fundet nogle træer der ikke danner så mange rødder og som kan skabe læ for østenvinden inden for en kort årrække, vinden fra øst står lige direkte ind i den del af haven, så meget vil blive påvirket af vinden, men vil søge om råd og vejledning så jeg håber at I kan bidrage med lidt af hvert :-)
   Glæder mig til at se hvordan mine scilla eller snepryd arter sig.

   Kh.
   kirsten

   Slet
 5. Det lyder voldsomt, at så mange store træer skal væk, så klart din have vil tage sig helt anderledes ud bagefter, men ind imellem kan det blive nødvendigt med drastiske ændringer.
  Forstår godt tanken om så stor forandring lige skal fordøjes, det er jo ikke hver dag man fælder store gamle træer.

  Hvis i lejer nogle dygtige fagfolk, kan de forholdsvis hurtigt klare opgaven. Jeg har set hvor effektive de kan være, der sker virkelig noget, når de går i gang :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja kære Vivi, det synes jeg også men de træer der står i den række er den sammen slags, så problemerne vil fortsat være til stede. Hvis jeg kunne undgå det ville jeg absolut fortrække det.
   Og ja vi skal have hjælp fra nogen der har kendskab til sådan en opgave, ellers vil det kunne gå galt de skal jo fældes toppen og ned. Så ja det er noget der skal fordøjes og der skal lægges planer for det næste der skal være der.

   Kh.
   Kirsten

   Slet
 6. Hej Kirsten,naturen den kan godt blive lidt voldsom ind i mellem når den kommer for tæt på vores bygninger. Mine forældre har et problem der minder en del om jeres, men de er så gamle at de ikke kan overskue det.
  Så jeg følger meget spændt med i hvad der kommer til at ske ved jer og hvordan det kommer til at ske.
  At det bliver en kæmpe forandring det er der ikke nogen tvivl om og som det så tit er så er det jo chancen til at gøre noget andet.
  Masser af glade smil fra Alma og mig.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Linda.
   ja jeg kan godt forstå dine forældre meget endda, da jeg nu også kan blive helt træt ved tanken. Men heldigvis kan min kære bondemand jo hjælpe mere nu end før, så det kommer sikkert til at blive godt og derop til hvor det som vi gerne vil have det, er han en stor støtte, fordi han ved hvor svært jeg har det med haveforandringer.
   Jeg er sikker på at du nok ikke kan undgå at følge med i det for det vil nok blive vist en del på bloggen :-)
   Vi sender lige så mange glade smil tilbage
   Jack og Kirsten

   Slet

Mange tak for dit besøg på min blog. Du er hjertelig velkommen til at ligge en kommentar. Det vil jeg blive glad for.

Venlig hilsen Kirsten